V Poličné se mohou pochlubit novým víceúčelovým hřištěm, krizovým domem i bohatým kulturním životem. „Podařilo se nám rozjet knihovnu, besedy, divadlo, děláme dožínky s družstvem, škola pořádá hromadu věcí,“ vyjmenoval starosta Vladimír Místecký.
Čím konkrétně hodnotitele překvapí, ale nechtěl prozradit. „Necháme si to pro komisi, všechno nemůžeme říkat ven. Musíme si nechat nějaký trumf v rukávu,“ řekl tajemně starosta.

Hlavní důvod soutěže vidí v získávání zkušeností, které mají v ostatních vesnicích. „Je třeba se otočit a podívat se za sebe. Zjistit, jak to dělají jinde, co je kde pěkného a aplikovat to u nás,“ vysvětlil Místecký.

Poličná se od Valašského Meziříčí oddělila a osamostatnila v roce 2013. Díky soutěži mohou také místní bilancovat. „Podíváme se, co se podařilo za tu dobu udělat, co jsme splnili a co se nepovedlo. Máme za sebou první pětiletku,“ říká s nadsázkou starosta.

Požár autobusu ve Valašské Bystřici. Plameny jej zcela zničily.
Autobus zničily plameny kompletně. Škoda jde do pěti milionů

Ratiboř oslavil sedm set let existence před dvanácti lety. V soutěži o nejlepší vesnici nejsou místní žádní nováčci. Letos se přihlásili poosmé a za vítězstvím půjdou s jasnou vizí. „Chceme co nejvíce ukázat naši novou mateřskou školu a její okolí. Tam přivítáme i hodnotící komisi,“ prozradil místostarosta Ratiboře Martin Žabčík.

Členům výboru chtějí také přiblížit život ve vesnici, tradiční řemesla a výrobky, i zajímavé lidi, kteří je vyrábí. „Pracovně se to jmenuje Co ukrývají ratibořské dvorky. V jednom dvoře chovají exotické ptactvo a králíky, v jiném vyrábějí šperky ze dřeva, jinde strouhají špejle,“ přiblížil Žabčík.

Ratibořští už získali v soutěži v roce 2011Oranžovou stuhu za spolupráci vesnice a zemědělského družstva. Vloni nenechala porota bez povšimnutí unikátní obecní kroniku a udělila vesnici Diplom za její vzorné vedení.

Téměř třicítka borců se sešla v sobotu 12. května 2018 na třetím ročníku dřevorubecké soutěže. Bojovali o titul Prlovský dřevař. Mezi nimi i Mário Nahaj.
VIDEO: Prlovský drvař přilákal stovky návštěvníků

Krajská kola soutěže se uskuteční v květnu a červnu. Přihlášené obce navštíví krajská hodnotitelská komise. Vesnice jí představí realizované i plánované projekty, tradiční akce, které pořádají, společenský a spolkový život a další.

Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Vítěz celostátního kola a nositel titulu Vesnice roku 2018 bude vyhlášený 15. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Bonusem pro nejlepší vesnici je finanční odměna ve výši až dva miliony korun od Ministerstva pro místní rozvoj a osobní vůz Škoda Octavia, který vítězi poskytne na dva roky zdarma partner soutěže Škoda auto.