„Je to veliké překvapení, které sem nečekal. Vím, že všeci víjá, že jsem měl devadesát roků, ale šel sem na schůzu, vzal sem falšku slivovice sebú, abych mohl počastovat a oni mě překvapili takovým dárkem. A ještě vyznamenání z kraje,“ řekl bezprostředně po přípitku dojatý Miroslav Ekart.

Fyzickou kondici považuje za důležitou a provázela ho celý život. Při písničce, kterou mu Vsacani otextovali na známou melodii a v klubovně zazpívali, si dlouholetý tanečník i skočil. A neubránil se slzám dojetí, když Vsacani zpívali:

„Zdráv buď, Miro, v zimě, v létě, jak ta bílá růža kveteš.
Zdráv buď, Miro, Miro náš, devadesát roků máš.
Vsacanem ses navždy stal, děcka své v tom vychoval,
vnučka, vnuk aj pravnučka, následují dědečka.“

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek předal Miroslavu Ekartovi medaili za zásluhy o Zlínský kraj. Jako výraz uznání a poděkování za celoživotní osobní přínos v oblasti folkloru a dlouhodobou propagaci rodného kraje. „Zasloužíš si stejné ocenění jako možná Jarka Šuláková a někteří předchůdci. Ale moc vás není. Ta medaile ti právem náleží,“ pogratuloval hejtman.

Miroslav Ekart se narodil 8. ledna 1929. Do Vsacanu přišel na podzim roku 1948 coby osmnáctiletý mladík. Působil jako tanečník. Po návratu z vojny hledal soubor někoho, kdo by se ujal vedení. Volba padla na Ekarta. Od roku 1953 do roku 1967 byl vedoucím taneční skupiny, pak i umělecký vedoucí souboru. Vedl nácviky, připravoval programy na vystoupení, sestavoval pásma a upravoval valašské tance.

Celý život pracoval v MEZu jako technický úředník. Díky souboru našel spoustu kamarádů, a také životní lásku, se kterou tancoval a kterou si také vzal. Životem jdou společně pětašedesát let.

Miroslav Ekart působil aktivně v souboru do roku 1967. Dodnes denně cvičí, uchovává si dobrou náladu a raduje se ze života. Těší ho mladá krev ve Vsacanu a ochotní vedoucí pracovníci. I on přidal na oplátku jedno přání souboru. „Přeju vám do dalších roků, aby ste vydržali a dělali radost nejen sobě, ale všeckým luďom, kerým sa to líbí.“

Osobní auto smetl ve středu 16.1.2019 na železničním přejezdu vlak. Nehoda se obešla bez zranění, škoda je 130 tisíc.
Auto smetl na přejezdu vlak. Při nehodě se nikdo nezranil