Takto připravil soutěžní guláš místní tým divadelníků, který se ucházel o letošní titul a navíc reprezentoval dědinu v „minizávodu“ Ratiboř versus Hošťálková na 18. ročníku Gulášového krále. Šéfkuchařka Andrea Žambochová, pomocný kuchař Martin Rožnovják a hosteska Lucie sousední vesnici porazili. V celkovém hodnocení získali řád stříbrné vařečky.

„Byl to náš sen uvařit si guláš na takové obecní akci. Pan starosta nabídl, jestli nechceme zastupovat naši dědinu. Rozmýšleli jsme se pět sekund. Plánování je na nic. Šli jsme do toho po hlavě, pečlivě jsme se připravili a nic jsme nenechali náhodě. Máme z výsledku velkou radost, je to pro nás čest a pocta, nádhera, super,“ chrlila ze sebe dojatá a spokojená šéfkuchařka stříbrného týmu Andrea Žambochová.

Nejdůležitější je podle ní chuť masa, také papriky a cibulky. „Musí to jít cítit. Důležitý byl také vývar, který jsme táhli sedm hodin. Do tří do rána jsme pomalu nechali pobublávat kolena a vepřové kosti. Nikam jsme nespěchali,“ prozradila šéfová týmu.

A v čem je ta hlavní finta? „Musíte vařit od srdce. Dělat to s láskou, člověka to musí bavit. Nás nejvíce potěšilo, že lidem náš guláš chutnal. Chodili a říkali, že jsme ho měli dobrý. Zmizel za hodinu. Druhé místo byl k tomu bonus, třešinka na dortu,“ dodala spokojená Ratibořanka.

Tým místních divadelníků byl jedním ze sedmnácti uchazečů o letošní titul Gulášový král. Soutěžící zatopili v sedm ráno pod kotly a každý dostal přidělené základní suroviny. „Ambice máme vysoké. Každý přišel vyhrát a my nejsme výjimka,“ prohlásil asi hodinu před ukončením Pavel Vozka z týmu Normální chlapi.

Čtyři mladí kuchaři ve slušivých kuchařských čepicích považují za důležitou týmovou práci. „Už vaříme delší dobu, víme co dělat. Každý z členů má svůj přínos. Ale důležité je vařit s láskou a pokorou. A trochu i s podporou. Kalíšků,“ řekl se šibalským úsměvem.

Užít si přijel i Martin Orság, který tu nevařil poprvé. „Je tu výborná organizace, všechno parádně připravené. Je mi jedno, jestli budu první, třetí nebo osmý. Přišel jsem si uvařit guláš, dát si trošku slivovičky a setkat se s přáteli,“ vysvětlil.

Porota měla s výběrem nejlepších tří gulášů co dělat. „Hodnotili jsme barvu, vůni, povrchovou mozaiku, hustotu a chuť šťávy a masa. Všichni kritéria splnili, bylo velice těžké určit nejlepšího,“ tlumočil Martin Žabčík.

Z anonymního hodnocení nakonec vyšlo najevo, že titul Gulášového krále 2019 si odveze dvojice Jiří Čala a Kamil Skýpala. Druzí skončili místní divadelníci ve složení Andrea Žambochová, Martin Rožnovják a řád bronzové vařečky získali Ladislav Chmelík starší a nejstarší.