Takto zní jeden z děkovných dopisů, který obdržely vesnice na Valašsku za pomoc při letošních povodních.

Vedení Poličné v červnu ze svého rozpočtu na pomoc středočeským Ratajím, které se potýkaly s ničivými povodněmi, vyčlenilo 20 tisíc korun. Sama vesnice přitom má s povodněmi své zkušenosti. V roce 1997 i 2002 ještě když spadala pod město Valašské Meziříčí, sama na vlastní kůži zažila, co dokáže vodní živel napáchat. „Neváhali jsme pomoci. Víme, že v takových situacích je každá koruna dobrá a jsme rádi, že peníze pomohly alespoň k malému zmírnění nákladů škod," vysvětlil starosta Poličné Vladimír Místecký.

Solidaritu prokázala také obec Valašská Polanka, ta pomohla povodněmi postiženým Těchlovicím na Děčínsku částkou 30 tisíc korun. „Když se nad Valašskou Polankou před dvěma lety prohnaly přívalové deště, které nám strhly kus silnice, také jsme se dočkali prostředků, za které jsme byli vděční. Víme, že to není jednoduché a také proto pomáháme," vysvětlil starosta Valašské Polanky Josef Daněk.

Peníze, které z Valašské Polanky do Čech zaslali, prý Těchlovičtí využili na opravu komunikací. „Cíleně jsme vybrali malou vesnici, protože víme, že menší obce to mají těžší. Často nedisponují takovými rezervami, jako velká města," popsal starosta. Podle jeho slov jsou s vedením Těchlovic v pravidelném kontaktu a své díky jim Těchlovičtí vyjádřili už několikrát. „Uvědomujeme si, že nejužitečnějším darem jsou peníze, jelikož pouze poškozené vesnice vědí nejlépe, jaké mají největší problémy a co přesně potřebují," doplnil Daněk.

Povodňovou pomoc v hodnotě 15 tisíc korun letos v červnu poskytla také Střelná vesnici Vestec ve Středních Čechách. Tam za svou solidaritu obdrželi Střelňané od vedení Vestece děkovný dopis. „Máme zprávy, že zaslané peníze ve Vesteci použili na nákup čisticích prostředků a nářadí," informoval starosta Střelné Petr Kráčmar. Obyvatelé Střelné navíc lidem, kteří museli čelit vodní pohromě, z vlastních peněz nakoupili čistící prostředky dohromady v hodnotě 30 tisíc korun. „Přestože jsme docela chudý region, snažíme se pomáhat už dlouhodobě. Angažovali jsme se také například při povodních v Novém Jičíně," doplnil Kráčmar. Sbírky na pomoc lidem, které zasáhlo živelné neštěstí, ve Střelné organizuje také Sbor místních dobrovolných hasičů i Diakonie Broumov.

Málokdo by čekal, že na základě takové nešťastné zkušenosti, jakou jsou živelné katastrofy, může vzniknout dokonce přátelství. To je případ valašské vesnice Lužná. Té při ničivých povodních v roce 1997 pomohla Lužná u Rakovníka, která na zmírnění následků povodní své valašské jmenovkyni darovala přibližně 40 tisíc korun. „Od toho roku s Lužnou u Rakovníka spolupracujeme. Některé vztahy se vyvinuly dokonce v přátelství. Jednotlivé rodiny se vzájemně navštěvují a podporujeme se i na různých kulturních a společenských akcích," popsal starosta Lužné Miroslav Papšík. Podle jeho slov by vesnice v případě potřeby Lužné u Rakovníka také neváhala pomoci. „Letošní povodně Lužnou u Rakovníka výrazně nezasáhly. Pomohli jsme proto jiné vesnici," vysvětlil Starosta. Lužňané tak letos 20 tisícovým darem podpořili vesnici Stromkovice nad Blanicí. „Přišel nám od vedení děkovný dopis. Jsme rádi, že naše pomoc byla užitečná," doplnil Papšík.

Ničivá povodňová vlna, která se letos v červnu prohnala napříč Středočeským krajem měla za následek téměř dvacetimiliardové škody. A vyžádala si deset lidských životů.