Mateřinka v Jablůnce fungovala kdysi jako čtyřtřídní, nyní je ale dětí jen polovina a jsou rozdělené na děti větší a menší. Menším připadla dolní zahrada, větším horní. „Zahrady jsou pěkné, ale hrací prvky v nich už nebyly po stránce bezpečnosti v pořádku. Hledali jsme tedy možnosti, jak je modernizovat," uvedla ředitelka mateřinky Marie Navrátilová.

Po třech letech hledání uspěl projekt obnovy zahrada na ministerstvu životního prostředí. Dílem díky výbornému zpracování, dílem proto, že byl ekologicky zaměřený. „V horní zahradě tedy mohla vzniknout například výuková dílna, jakési zátiší z proutí, kde budeme s dětmi sázet semínka květin, keřů a stromů. Kolem dílny je altánek a za ním další místo pro přírodovědné experimenty," popsala Marie Navrátilová.

Zpestřením jsou venkovní hudební nástroje. Například zpívající kámen, který představuje lávový čedič. Je zde také dendrofon. „Ten tvoří visící špalíky z různých druhů dřeva. Každý má jiný zvuk," prozradila ředitelka mateřinky. Dalším z nástrojů je pak klasický jednooktávový xylofon, na který mohou děti hrát paličkou.

Zajímavostí je ale v zahradě víc. Například místo klasické skluzavky takzvaný svahoskluz, tedy skluzavka zapuštěná přímo do meze. Je zde také dřevěná palisáda či tři indiánská tee-pee z vrbového proutí. Ta začnou na jaře rašit.

Dolní zahradě, kterou budou využívat hlavně menší děti, dominuje bylinková zahrádka na místě dříve neužitečného kompostu. „Nyní zde i s pomocí rodičů porostou bylinky pro naše využití například na čaj či k sušení. Máme tady také angrešt, rybíz a dokonce i rakytník," vyjmenovala Marie Navrátilová.

Ani v dolní zahradě nechybí výuková dílna v podobě malého domku. Staré schody jsou nově obložené dřevem a slouží jako malé hlediště, kde si mohou povídat. Navíc je v dolní zahradě také speciálně upravené místo, kde lze pozorovat život pod zemí. „Máme zde také pítko pro ptáky, domek pro čmeláky i pro ježka. Teď už jen počkáme, zda se k nám nastěhují," usmála se Marie Navrátilová.

V zahradách samozřejmě nechybí ani klasické herní prvky – nadkryté pískoviště, houpadla či pyramida, která vznikla částečně i díky finančním darům rodičů dětí. Vše doplňují lavičky k odpočinku a tabule, kde mohou děti malovat obrázky.

A protože se jedná o školku v Jablůnce, nezapomnělo se ani na obecní znak – jabloň. „Pro malé děti v dolní zahradě jsme vysadili jabloň se žlutými jablky, do horní jabloň s červenými jablky," upozornila ředitelka.

Kompletní oživení obou zahrad přišlo zhruba na jeden milion korun. „Na úhradu nákladů jsme získali dotaci ve výši devadesáti procent od ministerstva životního prostředí. Zbytek jsme doplatili z vlastních peněz," prozradil starosta Jablůnky Čeněk Hajný.

Včera starosta spolu s ředitelkou Marií Navrátilovou slavnostně přestřihli pásku, čímž zahrady oficiálně předali dětem. Rodiče dětí pak ještě pomohli s výsadbou cibulek jarních květin, aby byla zahrada na jaře hezky rozkvetlá.