Originálních postav se sešlo opravdu hodně. Stejně tak i zdůvodnění, proč by zrovna ta či ona pohádková bytost byla nejvhodnějším vládcem naší země.

Mezi pozitivními vlastnostmi možného panovníka převládal názor, že by měl být spravedlivý, chytrý či moudrý. Ovšem nejdůležitějším charakterem byla nezázračná, a přesto podle dětí nedostatková schopnost být hodný.

U holčiček převládaly ženské postavy (princezny Elsa a Sofie či Popelka) a zvířecí postavy. U kluků pak mužské vzory (Spiderman), někdy i ty negativní (Lucifer, Joker z Batmana).

U děvčat se objevovala poměrně často jako pozitivní vlastnost krása: „Líbilo by se mi, kdyby české zemi vládla Locika z pohádky Na vlásku. Moc se mi líbí, jak má dlouhé vlasy. Myslím si totiž, že vládce české země by měl být hezký,“ dumala osmiletá Anetka z Benešova.

U kluků se objevovala síla. „Spiderman! Nebo ne, spíš Hulk! Ten je silnej a všechno rozbije,“ nemohl se rozhodnout sedmiletý Honza z Olomouce.

Devítiletý Toník ze Šumperka by vsadil na Rumcajse, který se nakonec v anketě mezi dětmi umístil na druhém místě: „Protože je spravedlivý a hodný, i když je loupežník. Je také silný, štědrý, nebojácný, dárný a srdečný.“