„V jednu chvíli přišlo na operační středisko tolik hlášení, že pracovníci nestačili zapisovat výjezdy jednotek,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Prudký déšť způsobil škody hned na několika místech. Zasaženy byly nejen rodinné domy a bytovky. Voda se dostala také do hospody či areálu továrny. Nejhůře, z hlediska počtu výjezdů, dopadl Hulín.

Nejvíce jednotek se pak otočilo v místní části Kroměříž Trávníky. „Všechno to byli převážně dobrovolní hasiči. Odvedli výbornou práci,“ poděkoval za spolupráci Roman Žemlička. Ucpaná kanalizace vehnala v Trávníkách vodu do domů. „Je to přesně jako v roce 1996, kdy se nám tu přehnala voda,“ vzpomínala místní obyvatelka a smutně sledovala, jak hasiči odčerpávají vodu z jejich domu.

Vodní zkáze neušla ani další obyvatelka Dominika Muchová. „Město jsme o problému s kanalizací informovali. Za celou dobu s tím ale nikdo nic neudělal,“ rozčilovala se Dominika Muchová.

Dnes už nepracujeme, vyčistíme kanál zítra

Navíc se lidé dozvěděli, že zanesenou kanalizaci v pondělí již nikdo nevyčistí. Mluvčí hasičů Roman Žemlička potvrdil, že by se situace, v případě přetrvávajících dešťů, mohla opakovat. „Je jasné, že při vydatnějším dešti nebude opět kanál plnit svou funkci a znovu napáchá škody,“ uvedl Žemlička.

„Bohužel v tomto nemůžeme nijak pomoci. Nemáme na to ani techniku. Je to na zodpovědnosti majitele,“ dodal.

Bez dobrovolných hasičů ani ránu

„Měli jsme tady po kolena vody,“ ukazoval další ze zablácených obyvatel Trávník. Podlaha byla i ve večerních hodinách stále špinavá od bahna, místy ještě stála voda. Dveře vedoucí do dvora měl muž utěsněny textilem. Škody napáchané vodním živlem budou odklízet ještě dlouho. Na pomoc jim přijel i syn.

V takové situaci se každá pomoc cení. Upozornil na to také jeden dobrovolný hasič ze Zdounek. „Po revoluci chtěl každý sbory dobrovolných hasičů rušit. A podívejte, dnes jsou všichni rádi, že je mají,“ nechal se slyšet hasič.

Relaxační zóna na Velkém náměstí v Kroměříži
Relaxační zóna v centru města byla úspěšná