Průvod čtrnácti krojovaných souborů vycházel z meziříčského náměstí, kde se soubory scházeli od devíti ráno. Směrem k amfiteátru vyšli chvíli po půl desáté. Následovali je rodinní příslušníci i náhodní kolemjdoucí.

Počasí pořadatelům festivalu sice už od začátku nepřálo, nakonec se však umoudřilo. „Váhali jsme s manželem, zda se jít na průvod podívat. Od rána pršelo a byla zima. Nakonec jsme si však vzali deštníky," prozradila sedmašedesátiletá důchodkyně Jaroslava Trochtová.

Pořadatelé festivalu měli téměř vždy na počasí štěstí. „Pamatuji si, že pouze jednou za těch dvaadvacet let se musel průvod rušit kvůli dešti. Jinak bylo vždy buď krásně nebo alespoň hezky," zavzpomínala čtyřiašedesátiletá Marie Havranová z Valašského Meziříčí.

Déšť letos účinkující neodradil. „Počasí sledujeme. Kdyby padaly tragače, tak průvod zrušíme. Zatím to ale vypadá slibně," uvedla pořádající festivalu Irena Smolková.

Sportovně brali déšť i členové účastnících se souborů. „Lotyši to zvládli na jedničku. Váhalo se, zda jít v dešti v krojích. Oni však namítli, že přijeli s kroji, tak v nich také půjdou," svěřil se ředitel festivalu Babí léto Ctirad Bryol.

Právě soubor Žuburi z lotyšského města Lubana bylo nejvíce slyšet. Tanečníci tančili, zpívali, usmívali se a předávali tak náladu přihlížející skupince návštěvníku.

Nejbarevnější tanečníci přijeli až z Kostariky. „Na festivalu se sjeli lidé z různých koutů světa, s různými zvyky a kulturami. Všichni si však spolu porozuměli. Tady se ukázalo, že hudba opravdu spojuje," pochvaloval si Ctirad Bryol.

Když průvod zakončil svou cestu v meziříčském amfiteátru, zpoza mraků se už draly první sluneční paprsky. „Počasí nakonec vyšlo a myslím, že účast byla větší než v mnohých předchozích ročnících," dodal ředitel festivalu Bryol.

Nakonec však přece jen zapršelo. Kolem šesté večerní začala bouřka a silný déšť. Festival se tak musel i se všemi účinkujícími stěhovat na hlavní program do sálu zámku Žerotínů.

Zrušit museli pořadatelé pouze výuku tanců, která měla začít v 18 hodin.

Babí léto pokračovalo také v neděli. Z Valašského Meziříčí se festival přesunul do Kelče, kde se od desíti hodin uskutečnila společná mše. Ve zdejším Kulturním domě pak pokračoval odpolední program.

HORÁKOVÁ MICHAELA