Podle hlasů z radnice by případná havárie znamenala přinejmenším okamžité uzavření stadionu a také možné ohrožení v okruhu několika desítek metrů.

Lidé bydlící nedaleko stadionu v osadě Bučiska jsou však prozatím klidní. „Nevnímám to jako hrozbu," reagoval stručně na dotaz redakce předseda tamního osadního výboru Mojmír Mičola s tím, že je zaneprázdněn a na delší rozhovor nemá čas.

Mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross ubezpečil, že zařízení strojovny zimního stadionu není v takovém stavu, kdy by hrozilo bezprostřední nebezpečí. Zdůraznil také, že radnice je na případné mimořádné situace dobře připravená. „Vždy, když se dělají pravidelná cvičení krizového štábu, bývají zaměřena právě i na tuto eventualitu," řekl Tomáš Gross s tím, že město je povinno registrovat všechny nebezpečné látky na svém území.

Vedení Rožnova chce na rekonstrukci strojovny získat peníze z nového dotačního titulu, který umožňuje řešit stará ekologická rizika. Podle slov starostky města Markéty Blinkové (ODS) se o něm vedení města dozvědělo v srpnu.

„Už dvě města na dotaci dosáhla a zimní stadiony zrekonstruovala. Je velké riziko, pokud by došlo k havárii čpavkové strojovny, že by to znamenalo zavření stadionu," řekla na zasedání městského zastupitelstva starostka Rožnova Markéta Blinková.

Právě kvůli dotacím pro zimní stadion se ale vedení města dostalo na zasedání zastupitelstva do sporu s opozicí. V plénu se totiž projednával dodatek k dotační smlouvě s hokejovým klubem, na jehož základě by mělo město klubu doplatit ke konci roku 720 tisíc korun.

Podle opozice je to kvůli nevýhodné smlouvě, kterou koalice prosadila už v minulém roce. V ní město klubu stadion dlouhodobě pronajalo s tím, že ale musí do tří let získat nějakou dotaci na opravu strojovny. To se dosud nepodařilo. „Rozumím tomu správně, že ta sázka zastupitelstva, že hokejový klub bude mít možnost dosáhnout na dotace, se krutě nevyplatila a projeli jsme 720 tisíc," ptal se zastupitel Karel Gardaš (Zdravý Rožnov).

Oponoval mu místostarosta Václav Mikušek (KDU-ČSL). „Nešlo o sázku. Věděli jsme, že jdeme do jistého rizika. Možnost žádat o dotace ale byla podmíněna dlouhodobým pronájmem," řekl Mikušek s tím, že na peníze dosáhly jen dva kluby z vyšších soutěží a poté zdroj peněz vyschl.

Opozice si proto vyžádala předložení veškerých jednání o dotacích pro hokejový klub ze strany vedení města. Musí je předložit na příštím jednání zastupitelů.