„Bez práce bych doma nevydržel,“ říká čtyřiapadesátiletý muž žijící v chráněném bydlení, které provozuje valašskomeziříčská Diakonie.

Stejná neziskovka nabídla jemu a dalším čtyřem mentálně postiženým a duševně nemocným lidem a klientům s alkoholovou demencí pracovní uplatnění. Budou vyrábět čokoládové pralinky.

S myšlenkou založit pralinkárnu přišla ředitelka místního střediska Diakonie.

„Četla jsem o dvou Češkách, které si ve Švýcarsku otevřely zážitkovou čokoládovnu,“ vypráví Zdislava Odstrčilová.

„Napadlo mě, že bychom při této nenáročné práci mohli zaměstnat lidi se zdravotními handicapy a zároveň vytvořit přirozené místo pro jejich setkávání s lidmi zdravými.“

Před rokem Diakonie získala pro svůj záměr 425 tisíc korun od Nadace České spořitelny, nyní usiluje o dalšího půl milionu z evropských fondů.

Mezitím ve vlastních prostorách vybavila dílnu na výrobu pralinek a na tréninkovém pracovišti zahájila tříměsíční odbornou přípravu budoucích cukrářů, kteří po jejím skončení dostanou certifikát ministerstva zemědělství.

„Je příjemné obsluhovat temperovací stroj, sledovat tekoucí čokoládu a dělat z ní pralinky. Celá dílna krásně voní,“ pochvaluje si Šiler. Výrobní postupy si ze zájmu prostudoval na internetu už před začátkem kurzu.

„Umím vytvořit skořápku, naplnit ji ganáží a pralinku zavíčkovat. Jenom balení mi moc nejde,“ přiznává.

František Dorčák má balení čokoládových bonbónů do celofánových sáčků nejraději.

„Postupně se dostávám i k náplním a nalévání čokolády do forem,“ pochlubil se šestapadesátiletý klient Domova se zvláštním režimem v Pržně, jenž dříve pracoval jako pomocný kuchař.

„Tahle práce je pestřejší, zahrnuje více operací. Sejde se při ní více lidí u jednoho stolu, ale je také zodpovědnější,“ srovnává.

Pralinkárna zahájí provoz šestadvacátého října. Lidé si čokoládové výrobky zdravotně postižených klientů budou moci koupit v malém obchůdku v sousedství dílny.

„Hlavními odběrateli by se měly stát kavárny, hotely a firmy, které mohou pralinkami obdarovat své zaměstnance,“ plánuje vedoucí tréninkového pracoviště Alena Rušarová.

Pokud Diakonii vyjde podnikatelský a finanční plán, bude se moci pralinkárna dále rozvíjet.

„Časem můžeme výrobu rozšířit a zaměstnat až dvanáct lidí ve dvou zkrácených směnách. Běžné osmihodinové by při svém zdravotním omezení nevydrželi,“ vysvětluje ředitelka Zdislava Odstrčilová.