Oba s ním měli možnost hovořit poprvé v roce 2011. Coby premiér totiž při výjezdním zasedání Zlínského kraje osobně navštívil právě okres Vsetín. O rok později pak v předvolební vřavě dorazil mezi Valachy v autobuse zvaném „zemák".

Dalibor Sedláček je dnes ředitelem Masarykova gymnázia ve Vsetíně. V roce 2001 dnešního prezidenta vítal coby místostarosta města Vsetína. „Po uvítací ceremonii jsme se společně účastnili besedy v Domu kultury," vzpomíná Sedláček.

Na nově zvoleného představitele státu vzpomíná jako na dobrého a vzdělaného člověka. „Některé jeho názory by ale jako prezident v budoucnu říkat neměl. Trochu je zkrátka omezit ," myslí si Sedláček.

Dodává, že si původně za prezidenta přál někoho jiného. „V prvním kole jsem dal svůj hlas Jiřímu Dienstbierovi. Zemana jsem volil až ve druhém kole," prozradil Sedláček.

Zatímco bývalý místostarosta za ČSSD ve Vsetíně zůstal oranžovým barvám věrný, jeho stranický souputník Zdenek Petroš už na politickém poli bojuje v barvách nestraníků.

Bývalý místostarosta Valašského Meziříčí a nynější nezávislý zastupitel si velmi přál, aby hlavou státu stal právě Miloš Zeman. „Mám s ním dobré zkušenosti. Našemu městu hodně pomohl. Například tím, že zařídil, abychom mohli komerčně využívat bývalé kasárna. Byli jsme první v Česku, komu tohle ministerstvo obrany povolilo," vysvětluje Petroš.

Budoucí prezident se podle něj ještě v premiérském křesle zasadil také za to, aby Moravu s Čechy propojila dálniční síť. „Mluvil jsem s ním mnohokrát a upřímně, Miloš je obyčejný člověk. Na nic si nehraje. Co má na srdci, to řekne. Také má výbornou paměť. Je ale hodně důvěřivý, což je jeho největší slabost. Mnohokrát se mu stalo, že ho lidé z vlastní strany zneužili. Každopádně je to osobnost," vylíčil meziříčský zastupitel, který před sedmi lety vrátil stranickou legitimaci kvůli trestnímu stíhání za přijetí úplatku. Pořád ale v komunálních volbách usiluje o hlasy na kandidátce ČSSD. Ale jako nestraník. „Myslím, že sociální demokracie u nás v městě nepracuje dobře. Podle mě slovo dělá chlapa. A to se u nás neděje. Něco jiného se říká v kuloárech a něco jiného mimo něj. To není dobře. Co člověk slíbí, měl by splnit. A v politice to platí taky," řekl zastupitel.

Podle něj bude Miloš Zeman dobrým prezidentem. „Přeji mu ale, aby se tentokrát obklopil lepšími lidmi než v sociální demokracii," uzavřel bývalý místostarosta Valašského Meziříčí.