„To vám tady řekne každý, že je to problém. Děti nám odešly už dávno a o celý dům se musíme na stará kolena starat sami. Nejlepší by bylo, kdyby nám tady postavili alespoň jednopokojové byty," uvedl sedmdesátiletý Josef Jeřábek z Lidečka.

Mezi vesnicemi jsou i výjimky. Podle starosty Lužné Miroslava Papšíka, se vesnice omlazuje. „Starší občané, kteří nestačí jsou umístění v domovech pro seniory. Takže u nás si myslím, že mezi nimi není taková poptávka po garsonkách," řekl Papšík.

Ve Valašské Polance se navíc chystá projekt Dům sociálních služeb Hornolidečska. Starostové se inspirovali podobnou stavbou umístěnou ve Vsetíně. „Měl by vzniknout přestavěním místní mateřské školy. Děti se odtud přestěhují do v současné době nevyužitých prostor základní školy," prozradil starosta Valašské Polanky Josef Daněk. Budova školky by pak byla upravená tak, aby tam vznikl penzion pro důchodce. „Kromě dvaceti lůžek, se chystá také zázemí pro denní stacionář a další sociální služby," dodal Daněk.

Podle sociologa Davida Surého existují dva typy lidí. „Jedni jsou patrioti, druzí už nezvládá starat se o dům, nebo nechtějí být na obtíž a raději volí přesun do garsonek," prozradil.