„Nechápu to. Copak si lidé nemohou vlastní nepořádek odvézt na vlastní náklady do sběrného dvoru? Každou chvíli máme před panelákem vyhozené sedačky, televize nebo konferenční stolky. Proč se na to musíme dívat? Je to hrozné," postěžoval si například Libor Děcký, který bydlí na sídlišti Vyhlídky.

Ani v jiných částech města to ale není lepší.

„Ano, občas se stává, že lidé odhodí, co nepotřebují, k popelnicím. Už jsem tady dokonce viděl stát postel. Nevím, proč jsou lidé tak líní, že volí tu nejjednodušší cestu, jak se objemného odpadu zbavit," kroutila hlavou Hana Černochová ze sídliště na Štěpánově.

Černé skládky lidé zakládají nejčastěji na jaře, když uklízejí své domovy. Kromě nábytku vyhazují na ulici, do příkopů nebo na trávníky vybouraná bytová jádra a sanitární zařízení.

„Občané nám pak volají, že přes noc jim někdo neznámý odložil odpad na louku nebo do zeleně u garáží," upozornil Michal Lysák z odboru komunálních služeb, který má odpadové hospodářství na starosti.

Město nechalo v místech, kde se černé skládky objevují nejčastěji, umístit výstražné cedule. „Přesto se najdou jedinci, kteří tento zákaz ignorují," povzdychla si mluvčí města Renata Votrubová.

Poukázala přitom na skutečnost, že vandalové přitom porušují zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech. Tomu, kdo založí černou skládku, hrozí pokuta do výše padesáti tisíc korun. V případě, že je viníkem právnická osoba, tedy podnikatel, může postih dosáhnout až sta tisíc korun.