Prestižní ocenění radnice zavedla před čtrnácti lety. Památné chvíle slavnostního předávání v zámku Žerotínů většině oceněných připomíná kónický válec ze sodnodraselného křišťálu se zataveným znakem města v podobě erbu z rubínového skla a do něj zasazené královské korunky ze stříbrného plíšku.

Právě tak Cenu města vymyslel a do posledního kousku zhotovil učitel zdejší uměleckoprůmyslové školy sklářské Ondřej Strnadel.

„Výroba je dosti složitá. Všechny části je nutné sjednotit, nahřát a v pravou chvíli vyfouknout,“ vysvětluje autor, jenž v těchto dnech připravuje pro radnici další dva exempláře. Stejný počet udělá navíc pro případ, že by se některý kus před dokončením poškodil nebo rozbil.

Živý betlém představili 16. a 17. prosince 2017 ve Valašském muzeu v přírodě tanečníci, zpěváci a muzikanti z rožnovských souborů Javořina, Radhošť a SOLÁŇ, Žesťový kvintet Josefa Blinky a členové Jezdeckého klubu Valašsko. Tradici tady drží už čtyřiadvac
Živý betlém obdivují v Rožnově už téměř čtvrt století

„Po vychlazení bude následovat broušení, leštění a pískování nápisu s názvem ocenění a letopočtem. Budu mít co dělat, abych to do předávání stihl,“ usmívá se Strnadel.

Jednu z nově dokončených cen jedenáctého ledna převezme zástupce rodiny Pavla Dorčáka, který získá ocenění posmrtně za dlouholetou činnost v oboru regionální historie.

„Ostatní tři žijící laureáti Ceny města, kterými budou historik Josef Kramář, architekt Antonín Závada a folklorista Ctirad Bryol, dostanou hodinky,“ informuje asistentka starosty Dominika Orlová.

Artefakt se zataveným městským znakem je Strnadlův osobní patent. Od premiéry současných Cen města ale uplynula dlouhá doba, a proto autor sám vybídl radnici ke změně.

„Několik návrhů už nosím v hlavě,“ přiznává. Město nabídku sklářského mistra zvažuje. „Je velmi šikovný, dělá krásné věci moderních tvarů. Jeho návrhy uvítáme,“ říká místostarostka Yvona Wojaczková.

DVOJČÁTKA. Eliáš a Matyáš Malíkovi přišli na svět ve vsetínské nemocnici během osmistého porodu.
Porodnost na Valašsku je letos historicky nejvyšší