Záměr dorazit ještě před otevřením kanceláří a zajistit si tak místo mezi prvními čekateli na vyřízení potřebných dokladů, mu ale nevyšel. „Přišel jsem před osmou a stejně už bylo přede mnou padesát sedm jiných lidí," vyčetl z pořadového lístku, který čekatelům vydává speciální přístroj.

Před půl jedenáctou se počet před ním čekajících zmenšil na pět lidí. „Potřebuji digitální kartu tachografu. Od června jsem ale neměl čas přijít. Člověk aby si vzal v práci volno, jinak nic nevyřídí," mínil Tomáš Langpaul.

Kolečko na úřadě podle svých slov absolvoval již potřetí. „V březnu jsem si vyřizoval řidičák skupiny C, to jsem tady byl prakticky sám a bylo to hned. Nápor začal až v květnu," líčí svou zkušenost profesionální řidič. Na přelomu srpna a září se zkoušel telefonicky objednat. „Termín byl ale volný až na konci října. Proto jsem raději přišel teď a počkám si," řekl Tomáš Langpaul.

Podobnou zkušenost má v poslední době celá řada dalších lidí. Někteří zalitovali, že výměnu dokladu tak dlouho odkládali. „Mohla jsem přijít dřív, ale člověk se nedonutí, dokud mu nezačíná hořet termín," krčila rameny majitelka řidičáku k výměně Jana Sedláčková ze Vsetína. „Podle lístku je před mnou asi šedesát čekatelů. To vypadá, že to dneska ani nestihnu. Nemá smysl tady čekat," hodnotil zase své šance muž, který přicestoval z Růžďky pouze pro výpis z registru řidičů.

Fronty na oddělení řidičských průkazů na vsetínském městském úřadě nejsou v posledních týdnech ničím výjimečným. Zdejší úředníci se prakticky nezastaví, přesto se čekací doba na řidičák natahuje na několik hodin. Na některé se během úředních hodin ani nedostane a musejí přijít opakovaně.

Do konce roku přitom zbývá ve Vsetíně, který vyřizuje žádosti 32 spádových obcí, vyměnit doklady přibližně čtyřem tisícovkám lidí. Podle tajemníka vsetínské radnice Radomíra Zimka padá vina za dlouhé čekání z velké části na hlavy samotných žadatelů. „Většina řidičů nechává výměnu průkazů na poslední chvíli, kdy jim končí platnost. To je důvod, proč se na zmíněném pracovišti tvoří fronty," je přesvědčený Radomír Zimek.

Poslední vlnu náporu očekávají vsetínští úředníci do konce října, neboť u profesních řidičáků vydaných před pěti lety právě končí platnost. „Protože řidiči chtějí mít jistotu, že se na ně dostane, mnozí už od půl šesté čekají před budovou městského úřadu," přiblížil tajemník s tím, že vyvolávací systém se spouští v 7 hodin a úřední hodiny začínají od osmi. „V tuto dobu tak bývá vydáno třeba i devadesát lístků. Je proto možné, že těm, kteří přijdou až během dopoledne, již přístroj z důvodu naplnění kapacity lístek nevydá," poznamenal Zimek. Za den je podle něj možné zpracovat maximálně sto padesát žádostí.

Vsetínská radnice kvůli náporu žadatelů posílila tým pracovníků oddělení. Objevily se také návrhy lidí, žádosti posílat písemně nebo prostřednictvím internetu s následným objednáním na určitý čas. To však podle Zimka neumožňuje legislativa.

Nicméně, není to jen Vsetín, kde se na úřadě kvůli řidičákům tvoří fronty. Téměř patnáct set řidičů si musí do konce roku vyměnit svůj průkaz také v Rožnově pod Radhoštěm. „Jedná se o vlastníky průkazů z celého mikroregionu. Čas na výměnu svého dokladu mají do posledního prosince, přesto bychom je chtěli požádat, aby svou návštěvu úřadu zbytečně neodkládali," apeloval na opozdilce vedoucí odboru dopravy rožnovského úřadu Petr Opálka.

Ve správním obvodu Valašského Meziříčí si řidičské průkazy vyměnily už tři čtvrtiny řidičů. Do konce roku musí totéž učinit ještě 1 500 držitelů. Podle mluvčí meziříčské radnice Renaty Votrubové úřad nijak neposiloval oddělení, které má doklady na starosti. „Celoročně na evidenci řidičských průkazů pracují dvě pracovnice. Pracovní doba zůstala také stejná," uvedla Renata Votrubová s tím, že v dlouhé úřední v pondělí a středu vyřídí úřednice až 150 žádostí, v ostatní dny zhruba padesát žádostí.