Peníze zajišťují obci nově vzniklé služby a pronájem nebytových prostor. V areálu celnice nyní funguje autoservis, sklad, ubytovna a bistro. „Dříve tady byl sklad látek. Jezdíval jsem kolem, a tak mě napadlo, že by to bylo dobré místo pro dílnu. Zakázky se hrnou jedna dvě," popisuje automechanik Peter Hejhal ze Strelenky.

Stačil dobrý nápad

Využití opuštěného prostoru místní vítají. „Je dobře, že s tím někdo něco udělal. Divil jsem se ale, že tam všechno po těch letech ještě stálo a nikdo nic nepokradl," poukazuje Josef Pěsniček ze Střelné.

Převzetí bývalého hraničního přechodu si pochvaluje i starosta. A to i přes počáteční obtíže, zapříčiněné dezolátním stavem místa.

„Díky příjmům z ubytovny a pronájmu ostatních prostor jsme navýšili obecní rozpočet o zhruba 1,6 milionu korun. To je okolo třiceti procent," prozradil starosta Petr Kráčmar.

Většinu peněz však museli využít na nutné opravy areálu.

„Bylo potřeba dovybavit ubytovnu a provést několik stavebních úprav. V dalších letech ale už takové výdaje nebudou potřeba, takže získané peníze využijeme jinde," řekl starosta.

Převzetí celnice přineslo také nové pracovní příležitosti pro obyvatele Střelné. „Pár míst vzniklo na pozici úklidové služby na ubytovně a nějaké také v bistru. Brzy zde otevře další autoservis, který bude zaměřený na přestavbu aut na pohon LPG," dodal Kráčmar.

Hraniční přechod ve Střelné opustili celníci před pěti lety. Už tehdy měli ve vesnici o areál zájem. Přihlásili se o něj ale také zástupci Zlínského kraje, kteří dostali přednost.

Podle vyjádření tehdejšího mluvčího Zlínského kraje Patrika Kamase to byl krok, jak zajistit pozemky pro budoucí výstavbu rychlostní komunikace. Má tudy totiž vést silnice R49 na Slovensko.

Celnici ale v minulém roce hejtmanství dočasně pronajalo za symbolickou korunu ročně.

Areál tak nebude dále chátrat. Pronájem obci Střelná skončí 30. června 2019.

Související Na celnici ve Střelné opět panuje čilý ruch