VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí řezníci a uzenáři se na soutěži ve Valašském Meziříčí měli co otáčet

HLASUJTE V ANKETĚ / Být tam ještě hlava a nožky, vykostila by za necelou hodinu půlku prasete. Do jedné přepravky kosti, do dalších odřezky a tuk. Zvláště na kosti bylo třeba vynaložit pořádnou sílu. Na konci však zůstaly na pracovním stole čistě opracovaná kýta, krkovice či plec.

13.4.2017
SDÍLEJ:

Klára Macíčková při vykosťování vepřového masa na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů na Integrované střední škole - Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí.Foto: Josef Beneš

Klára Macíčková odkládá ostrý nůž a maso ještě pečlivě přejíždí rukavicí, aby se přesvědčila, že na něm není nic, co do opracovaného kusu nepatří. „Kdybych mohla více trénovat, bylo by to lepší,“ posteskla si jediná dívka mezi sedmi chlapci, kteří v úterý pracovali přímo v bourárně meziříčského masokombinátu Krásno.

Že bude reprezentovat zdejší integrovanou střední školu na celostátní soutěži odborných dovedností budoucích řezníků a uzenářů, se dověděla o den dříve, když onemocněl její spolužák. „Narychlo jsem si zkusila kýtu, plecko a kotletu, zbytek jsem musela umět,“ vypráví dívka pocházející z nedalekého Mořkova.

Původně se chtěla vyučit kuchařkou, ale otec ji přemluvil, aby šla na řeznici. „Je velmi šikovná, zvláště na vařenou výrobu,“ chválí ji učitel Tomáš Jareš. Však už na ni týmový kolega čeká ve školní cvičné kuchyni. „Za chvíli začne vařit maso, koření mám nachystané, obaly taky. Až Klára přijde, začneme plnit,“ plánuje Radek Fabián. Za úkol mají připravit tlačenku, jitrnici a játrový výrobek a do soutěže přinést hotový regionální výrobek. „Vymyslel jsem speciální šunku ve tvaru velikonočního beránka,“ prozradil Radek.

Festival vůní a chutí dostal jedna minus

Úterní dřinu včera (středa 12. dubna) na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů vystřídala příjemnější stránka gastronomie. Hotové tlačenky, jitrnice a játrové výrobky soutěžící naaranžovali na tácy a talíře, přidali zeleninu, ovoce a další přízdobu podle vlastní fantazie a pozvali porotce k ochutnávce. „V naprosté většině jsou úžasné, i když občas se něco nepovedlo. Dělali to ale mnohdy šestnáctiletí žáci, a to je obdivuhodné," míní předsedkyně poroty Kateřina Janovská, která by jejich práci ohodnotila známkou jedna minus. Ačkoli je zastánkyní zdravého stravování a životního stylu, má pochopení i pro zabijačkové dobroty. „Jsou to tradiční výrobky, a učni by si jejich přípravu měli osvojit. A správná výživa neznamená askezi, výjimečné ochutnání těchto výrobků je v pořádku," vysvětluje.

Letošním absolutním vítězem je tým z Jeseníku, Valašské Meziříčí obsadilo druhou příčku. Diváckou soutěž vyhráli nováčci z Ústí nad Labem, jejichž aranžmá získalo na facebooku 112 lajků. Nejzdařilejším regionálním výrobkem je pečená šunka z Nového Bydžova. K výzdobě stolu, na němž se vyjímala, učni použili například starý řeznický zvonek k čištění prasete od štětin, vidlici na maso a kolébku na jeho sekání. „Jsou to kousky po mém dědovi, který byl venkovským řezníkem," prozradila učitelka odborného výcviku Alena Čermáková a přiznala, že originální ocílku s dřevěnou rukojetí zapomněli doma.

Autor: Josef Beneš

Autor: Redakce

Poznáte bezpečně jednotlivé druhy vepřového či hovězího masa?

ANO

4 hlasy

NE

0 hlasů

Nejsem si jistá / jistý

1 hlas

Nakupuji tak, že prodavači řeknu co chci vařit, například "něco na řízky"

2 hlasy

Jsem vegetarián

1 hlas

Hlasovalo: 8

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Deník nám fandí

DENÍK NÁM FANDÍ: Nový seriál představí sportovní týmy z regionu

Jitka Kretová a Michal Bartošek s dcerkou Rozárkou, která se narodila ve 25. týdnu. Vážila jen 670 gramů.
17

Dcerka se narodila ve 25. týdnu a vážila jen 670 gramů

Řidič narazil do stromu, tři z pěti cestujících se zranili

FOTOGALERIE / V sobotu krátce po čtvrté hodině ranní došlo nedaleko Zašové u Valašského Meziříčí k dopravní nehodě osobního auta. 

Vsetín nepřipustil v Kadani žádné překvapení

V dalším pokračování první hokejové ligy zajížděl Vsetín na led beznadějně poslední Kadaně. Po dobrém výkony a čistém kontě brankáře Pavelky si připsal tři povinné body.

Pohárová odveta se vydařila. Zubří porazilo Karvinou a drží čelo tabulky

FOTOGALERIE / Odplata se vydařila. Středeční pohárovou prohru z Karviné dokázali házenkáři Robe Zubří odčinit i s úroky. Ve šlágru 9. kola extraligy porazili stejného soupeře na rožnovské palubovce 33:26 a dál si drží první místo v tabulce.

Desáté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT