Nejvíce zasáhla bouřka Uherskohradišťsko a Kroměřížsko. Nejméně výjezdů hasiči evidovali na Vsetínsku.

Do středečního rána vyjížděli hasiči asi ke 170 událostem. Zajišťovali například poškozené střechy na domech. Poté, co vítr utichl, likvidovali zejména nalomené stromy, které hrozily pádem, či ulámané větve na silnicích.

"Stále však lidé volají na tísňovou linku a sdělují hasičům další místa, kde jsou popadané nebo naštíplé stromy a hrozí jejich pád na komunikace či chodníky," uvedla ve středu ráno Lucie Javoříková.

Tisíce domácností zůstaly bez proudu, energetikům se přes noc podařilo asi polovinu závad odstranit. Ve středu ráno bylo podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové bez dodávky elektřiny asi 15 tisíc domácností.

Kroměřížská záchytka. Ilustační foto
Nechtěná a nestoudná společnice poškrábala strážníky

Bouřka se večer přehnala krajem velkou silou i rychlostí.

"Během jedné hodiny vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči k více než 90 událostem, spojených se silným větrem a deštěm. Po osmé hodině večerní byla jako první dramatická situace na Uherskohradišťsku, kde hasiči vyjeli celkem ke 34 událostem. Jednalo se především o odstranění popadaných stromů na komunikace. V Hluku a Ostrožské Nové Vsi silný vítr poškodil střechu rodinného a bytového domu. V Hluku došlo i k požáru pole od blesku. Také byli hasiči vysláni do Hradčovic, kde došlo k požáru transformátoru," popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Další zasaženou oblastí bylo Kroměřížsko. Tam podle Javoříkové byli hasiči vysláni k celkem 33 událostem.

"Opět se jednalo o odstranění stromů z cest. Na třech místech v Hulíně hasiči zajišťovali poškozené krytiny střech, které zničil silný vítr a hrozil jejich pád na veřejné prostranství. V obci Bílany zasahovali hasiči u popadaných stromů, zajišťovali utrženou střechu domu a hasili požár transformátoru po úderu blesku," řekla Lucie Javoříková.

VIDEO: Bouřka v Hulíne, 28.7.2020

Zdroj: DENÍK/Jakub Omelka

Zlínsko: 27 tisíc domácností bez proudu

Následně se silný vítr přesunul na Zlínsko. Zde hasiči během krátké chvíle zasahovali u 25 událostí.

"Jednalo se o popadané stromy na cesty. Ve třech případech zajišťovali poškozené střechy na domech. Na Mladcové vítr převrátil zahradní domek," uvedla mluvčí hasičů.

Nejméně zasaženou oblastí bylo Vsetínsko. Zde hasiči vyjeli k 8 hlášeným událostem.

"Ve všech případech se jednalo o odstranění popadaných stromů. I když se situace v kraji uklidnila, vítr utichl a přestalo pršet, hasiči stále přijímají nová oznámení o popadaných stromech na komunikace," dodala Lucie Javoříková.

Bez elektrické energie se ocitly tisíce domácností.

"Největší omezení jsou na Zlínsku, kde se bez elektřiny ocitlo 27 tisíc domácností, přičemž jen na Uherskohradišťsku je to 20 000. Poruchy přetrvávají i na Kroměřížsku 6 tisíc a na Otrokovicku," vyjmenovala mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Ilustrační foto.
Cože? Tohle policisté za volantem dlouho neviděli