Na startovní čáru se postavilo přes dvacet strojů různého stáří a technického stavu. Všechny vozy ale opustily brány továren, traktory vyrobené v dílnách kutilů, byly ze závodu vyřazeny.

Jely se tři disciplíny, všechny na čas

„Chtěli jsme to vyzkoušet. Dosud jsme jezdili na podobné akce do okolí, například loni jsme byli ve Valašské Senici. Baví nás závodit, tak jsme si řekli, že uspořádáme traktoriádu i u nás," vysvětlil organizátor Karel Molek.

Jely se tři disciplíny. První na čas v těžkém terénu, kdy trať byla rozbahněná a strojům podkluzovala kola. Druhá jízda byla na zručnost. „Borci jezdili po kládách a slalom mezi pneumatikami, přičemž v ruce drželi kelímek s vodou. Čím víc jí přivezli do cíle, tím lépe byli ohodnoceni," vysvětlil Molek. Třetí disciplínou bylo couvání s vlečkou. „Vždycky museli nahodit tři klády, zacouvat a shodit je. Taky samozřejmě na čas," popsal organizátor.

Kdo neměl gumáky, musel prát

Kdo se na traktoriádu do Zděchova vypravil, udělal nejlépe, když si obul gumáky. Terén byl totiž rozbahněný, a navíc to v blátu klouzalo. Mnozí z návštěvníků, kterých bylo kolem trati několik desítek, tak byli zastříkaní od bláta i na obličeji.

„Atmosféra ale byla výborná, takže to vůbec nevadilo. To se smyje," usmála se Lenka Machurová ze Vsetína, která přijela podpořit kamaráda. „Doufám, že se umístí na čelních místech, kasal se, že s traktorem umí, tak jsem zvědavá," poznamenala Machurová.