Hřbitov vysvěcený v roce 1892 nesloužil svému účelu dlouho. Roku 1964 byl zrušen a na jeho místě vznikl park. Ne všechny ostatky ale byly odvezeny na nový městský hřbitov, část z nich stále spočívá v zemi.

„Později narození lidé už ani nevědí, že tady stával obecní hřbitov a v jeho sousedství vojenské a trestanecké pohřebiště. Zrušeny byly ne právě důstojným způsobem. Vytvořením pietního místa splácíme dluh našich předchůdců,“ říká místostarosta Josef Vrátník.

Na Valašském Slavíně v Dřevěném městečku přibyla k velikánům zdejšího regionu další významná osobnost, mimořádná zpěvačka a královna lidových písní Jarmila Šuláková.
Jarmila Šuláková shlíží ze Slavína


Obří pískovec městu darovala místní obyvatelka Milena Hadašová. Na jeho symbolické odhalení přinesla fotografii svých prarodičů, kteří byli na hřbitově rovněž pochováni. „Kámen se vrací zpět do krajiny jako memento mori. Třeba splní nějaké své poslání,“ věří sedmaosmdesátiletá dárkyně, jíž balvan připomíná známou Jarcovskou kulu.

Z pomezí Jarcové a valašskomeziříčské části Křivé bludný kámen také pochází. „Ležel na našem pozemku, pod staříčkovým javorem, z větší části zabořený v hlíně. Zašová ho nechala vyzvednout a odvézt na cizí pozemek, když budovala kanalizaci k čistírně odpadních vod,“ vypráví žena.

Návrh podoby památníku obětem 1. světové války, který bude stát na městském hřbitově ve Valašském Meziříčí.
Památník obětem války dostal konkrétní podobu


Když se jí nepodařilo dosáhnout převezení kamene na původní místo, věnovala ho Valašskému Meziříčí, aby zůstal s jejími staříčky na zdejším hřbitově. Radnice nyní uvažuje, že nechá zhotovit a do středu pohřebiště umístit částečnou repliku původního kříže, jehož torzo je umístěno v lapidáriu místního kostela Nejsvětější Trojice.

Ve Zděchově dokončili dělníci první etapu stavebních prací u místního hřbitova. Projekt zahrnoval především úpravy prostranství před kostelem včetně nových kamenných schodů.
Do kostela ve Zděchově po nových schodech