Než se pustili do ochutnávání, poslechli si přítomní krátkou přednášku, ve které hlavní pořadatel Petr Chytil pověděl několik slov o včelaření. Své vyprávění okořenil prezentací i ukázkami různých druhů úlů, od původních až po ty moderní.

„V Maldovce jsme si my včelaři udělali hlavní stan, od února jsme začali uvažovat o soutěži a jsem rád, že medolízačka tady klapla,“ přiblížil cestu od nápadu k realizaci soutěže.

S přípravami mu pomohl jeho kolega včelař Petr Vičan z Vigantic, který podobnou soutěž pořádal už čtyřikrát.

Ze všech sladkých produktů mohli návštěvníci kromě klasických medů ochutnat i ty netradiční, ochucené. K blízání tak byl například med s kávou, chilli, med pro posílení imunity nebo také severokorejský med. Návštěvníci ochutnávali i medové nápoje - medovinu a také víčkovici.