Vedení obou obcí ihned před šelmou varovalo na svých internetových stránkách a v rozhlase. „Upozorňujeme občany, že se v okolí může pohybovat dospělý možná zraněný medvěd o váze dvě stě padesát kilogramů. V případě spatření volejte ihned na linku 158 a nepřibližujte se k němu," znělo nedávno z ampliónů například v Hodslavicích.

Podle ochránců přírody se jedná nejspíše o migrujícího jedince, který hledá nové teritorium. Přitom může překonávat i větší vzdálenosti. Lidé se ale prý nemusejí přehnaně obávat toho, že by huňáče při vycházce do přírody potkali.

Členové ekologického Hnutí Duha sledují pohyb velké šelmy už několik dní. Známky jeho výskytu už nalezli ve Slezských Beskydech. „Čerstvé stopy jsme objevili také na dalších místech Moravskoslezských Beskyd. Podle rozměrů stop by se mohlo jednat o stejného jedince," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Ochránci přírody tvrdí, že medvěd je plachý a kontaktu s člověkem se aktivně vyhýbá. „Nebýt stop ve zbytcích sněhu nebo blátě, ani bychom o jeho přítomnosti nevěděli. Strach není na místě, každý den třeba na silicích podstupujeme větší riziko než při návštěvě lesů s výskytem medvěda," poznamenal Kutal.

Objevení medvěda zřejmě překvapilo nejen obyvatele Beskyd, ale i samotné ochranáře. Ještě v březnu po pravidelném sčítání šelem totiž tvrdili, že tato velká šelma se zde nevyskytuje. „Už dva roky jsme nenašli žádný doklad o přítomnosti medvěda," komentovala tehdy výsledky mapování šelem Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. Ekologové připisovali vinu pytlákům. Zároveň ale připustili, že se kvůli náročnému terénu a množství sněhu nedostali všude.

Nynější výskyt medvěda potvrzuje jiné tvrzení ochránců, že tato šelma se do beskydských hor začala vracet už v minulých desetiletích ze Slovenska. „V Beskydech jsou jejich útočištěm nejodlehlejší a nejzachovalejší horské lesy, často chráněné jako rezervace," uvedla Bartošová.