Členové beskydské Horské služby upozorňují, že během pokračujících letních prázdnin jsou veškeré trasy pro milovníky horské cyklistiky v Beskydech doslova přeplněné. Roste i počet úrazů.

„Problém bývá, když se na značně náročný terén pro znalce pustí někdo mladý a nezkušený. Zvláště sjezdy bývají pro méně zkušené cyklisty velice obtížné a riskantní,“ varuje Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Účastníci příměstského tábora ve valašskomeziříčské hvězdárně si vyzkoušely programování robotů; úterý 4. srpna 2020
Táborníci naučili roboty zatáčet, mluvit a dokonce se i mračit

Mladý cyklista se zranil na Bílé

V polovině minulého týdne se například vážně zranil patnáctiletý cyklista v bikeparku Bílá. Po pádu podle svědků ztratil vědomí a nedýchal.

„Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se již probral, nicméně jeho další zranění byla velice vážná. Měli jsme podezření na vnitřní zranění v oblasti břicha a na poranění páteře,“ uvedl Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Na místo zamířila sanitka i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Lékař podal chlapci léky tišící bolest a rozhodl o okamžitém transportu do nemocnice.

„Zjistil vícečetná poranění v oblasti hlavy a končetin, vyslovil také podezření na poranění páteře. Stav pacienta se jevil jako vážný. Byl zajištěn krčním límcem a pomocí scoop rámu (speciální nosítka určená pro šetrný transport pacienta při podezření na poranění míchy nebo páteře – pozn. redakce) přeložen na vakuovou matraci,“ popsal mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Pozemní transport nebyl s ohledem na zranění a obtížný terén možný. Vrtulník záchranářů i proto přilétl vybavený pro práci v podvěsu.

„Posádka za pomocí lanové techniky zajištěného pacienta dopravila na parkoviště pod svahem,“ uvedl Humpl. Tady záchranáři pacienta přeložili do vrtulníku a transportovali na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Jezdit po horách je dnes moderní

Podle horských záchranářů počet úrazů (nejen) cyklistů meziročně narůstá. Souvisí to obecně s větším zájmem lidí o horská kola, také jízdu na koloběžkách, paragliding i klasickou pěší turistiku.

„Lidí na horách přibývá. Na sklonku jara jsme oproti minulému roku zaznamenali patnáctiprocentní nárůst,“ přiblížil náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

K většímu zájmu o Beskydy i další české hory letos přispěl také koronavirus. Lidé méně vyhledávají dovolenou v zahraničí a rozhlíží se po možnostech trávení času v tuzemsku. „Chodit či jezdit po horách je teď moderní. To před deseti, patnácti lety nebývalo,“ říká Jaškovský.

Konkrétně cyklistika podle něj v současné době prožívá boom. Samostatnou kapitolou jsou elektrokola, která zpřístupnila horské stezky i méně zdatným cyklistům či ‚starším ročníkům‘. S ohledem na prospěšnost zdravého pohybu je to samozřejmě naprosto v pořádku. Mnohdy se ale projeví nedostatek zkušeností, což bývá spolu s přeceněním vlastních schopností nejčastější příčinou pádů. Potěšující naopak je, že ubývá případů, kdy lidé vyrazí na kolo bez přilby.

DESATERO HORSKÉHO CYKLISTY

Horští záchranáři na svých webových stránkách zveřejnili deset pravidel pro pohyb cyklisty na horách a nabádají k jejich dodržování – tzv. desatero horského cyklisty:

1. Naplánuj si trasu – trasu zvol podle svých schopností, nebo podle nejslabšího ve skupině.

2. Informuj se – počasí na horách se rychle mění, zjisti, jak bude a podle toho zvol trasu a vybavení.

3. Informuj – před odjezdem předej informace o zamýšlené trase a předpokládanou dobu návratu

4. Jezdi pouze po povolených cestách – jestliže je cesta legálně označena jako zakázaná, nepoužívej ji. Nepohybuj se mimo značené cyklostezky.

5. Znej značení cest

6. Ovládej své kolo – jezdi tak, abys dokázal zastavit na viditelnou vzdálenost. Všude můžeš někoho nebo něco potkat. Nepřeceňuj svou technickou a fyzickou zdatnost.

7. Dávej přednost ostatním – upozorni ostatní, že kolem nich projíždíš. Při míjení dostatečně zpomal a je-li to z hlediska bezpečnosti nezbytné, zastav.

8. Jednej s rozmyslem – používej přilbu. Předvídej nebezpečné situace. Znej kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Měj vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.

9. Poskytni pomoc – měj s sebou lékárničku a v případě potřeby poskytni první pomoc.

10. Buď ohleduplný k přírodě, lidem a majetku

Zdroj: www.horskasluzba.cz