Pro mnohé restauratéry je aktuální situace velkou ranou a stejně jako likérky či zdravotní pojišťovny uvažují o tom, že po pachatelích, kteří pančovaný alkohol do oběhu pustili, budou soudně vymáhat ušlý zisk.

Metanolová kauza pomalu doznívá, viníci jsou známi, a vše se tak pomalu bude vracet do normálu. Prohibici by vláda měla zrušit či alespoň zmírnit dnes nebo zítra.

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu připravil majitele zlínského klubu Bamboo Filipa Husáka už zhruba o sto tisíc. Stejně je na tom většina dalších hostinců.

Unikají desetitisíce

„Počítám, že týdně přicházíme o desítky tisíc korun," posteskl si majitel uherskohradišťského baru Skandál Pavel Vaďura. Jejich nápojový lístek je doslova založen na míchaných koktejlech, které se bez tvrdého alkoholu dělat nedají. „Sice jsme vymysleli náhradní receptury, ale není to ono. Vodku, rum nebo gin nelze nahradit. A lidé o to také nestojí," konstatuje Vaďura.

Není se proto čemu divit, že někteří restauratéři ze Zlínského kraje uvažují, že budou po pachatelích kauzy metylalkohol požadovat náhradu způsobené škody. „Ještě jsem o tom s majitelem nemluvil, ale velmi reálně uvažujeme, že náhradu budeme vymáhat soudně," naznačil provozní diskotéky No.6 v Uherském Hradišti Evžen Virág.

O vymáhání uvažoval také majitel vsetínského Café baru Beseda Radim Musálek. Nakonec se rozhodl, že by to zřejmě nemělo smysl. „Takových požadavků budou asi tisíce, tolik peněz určitě nemají. Myslím, že tito pánové budou už mít dost problémů sami se sebou," vysvětlil Musálek.

Někteří restauratéři ze Zlínského kraje ale ušlý zisk po vinících otrav požadovat nebudou. „Takový soudní proces by se táhl roky a roky a stál by mě v konečném důsledku více, než bych z toho dostal. Proto je žalovat nebudu, ale doufám, že dostanou co nejvyšší trest," reagoval majitel několika barů na Zlínsku Tomáš Kuba.

Všichni hostinští ale sborově doufají, že vláda prohibici zruší co nejdřív. Jinak to pro některé začne být doslova kritické. „Pokud by trvala ještě tak měsíc, pak mám vážné obavy o existenci," obává se majitel kroměřížské restaurace U Klimešů Petr Šoltís.

Nevědí, co bude s lahvemi na skladě

Zrušením zákazu prodeje tvrdého alkoholu se ale všechny problémy hospod nevyřeší. Nikdo totiž neví, co bude s těmi lahvemi alkoholu, které jsou momentálně zamčeny ve skladech. „Mám tu stovky lahví za tisíce korun. Pokud bych je měl vylít a nakoupit ty, které budou mít nový povinný kolek, tak to tu mohu pomalu zavřít, protože na to nemáme," postěžoval si majitel baru Skandal v Uherském Hradišti Pavel Vaďura.

V tomto případě by o vymáhání ušlého zisku také uvažoval.

Majitel vsetínského baru Beseda Radim Musálek dodal, že by bylo ideální, kdyby stát prozatím povolil alespoň prodej tvrdého alkoholu ze zahraničí. „Toho se přece tato kauza nedotkla. Nám by to všem hrozně pomohlo," doplnil Musálek.

Metanolem se jenom na Zlínsku přiotrávilo třináct lidí. Další dva pacienti leží v nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříži. Tři ženy a jeden muž z regionu otravě metanolem podlehli.

Pojišťovny: Budeme vymáhat náklady za léčbu otrávených

Čtvrt milionu korun stojí léčba jednoho pacienta, který se přiotrávil pančovanou kořalkou. Není proto divu, že zdravotní pojišťovny zřejmě budou po vinících kauzy metylalkohol u soudu tyto náklady zpětně vymáhat.

„Máme právo vymáhat náhradu nákladů za léčení, které pojišťovna vynaložila v důsledku zaviněného protiprávního jednání třetí osoby vůči pojištěnci. Jedná se o standardní postup a toto právo budeme uplatňovat také v tomto případě," potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. K podobnému kroku se chystá i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „Zatím ale neznáme rozsah škody, neboť zdravotnická zařízení nám vykážou poskytnutou péči nejdříve počátkem října," vysvětlila mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Viníci si ovšem mohou být jistí, že částky, které pojišťovny chtějí vymáhat, budou mít pěknou řádku nul.