„Kéž by takové počasí vydrželo do konce září. Révě sluníčko a ranní mlhy jenom prospívají. Nebýt krupobití, které čtrnáctého července postihlo vinice kolem Modré, Velehradu a směrem od něj ke Starému Městu, byla by letos úroda hroznů v tomto regionu velice dobrá,“ konstatoval velehradský vinař Vojtěch Luža. Posteskl si, že velikost podzimní sklizně hroznů bude v jeho vinohradě na Velehradě poznamenána o třicet procent nižší úrodou, na níž se podepsalo právě červencové krupobití. Částečně by mu ale měla ztrátu nahradit vinice, kterou obhospodařuje v Kudlovicích. „Tam je úroda hroznů velice pěkná. Kroupy se Kudlovicku a Traplicku vyhnuly. Nejvíce, až z devadesáti procent, byly kroupami poničeny vinohrady nad Modrou,“ nechal se slyšet Luža.

Za pravdu mu dávají moderští vinaři Lubomír Vaněk a Karel Železník. „Z některých vinných keřů budeme sbírat pouze jednotlivé bobule. Většinu hroznů kroupy i s listím roztloukly a ty spadly na zem nebo hnijí na keřích. Ani se nám do kroupami poničeného vinohradu nechce jít. Ale postarat se o vinnou révu musíme,“ sdělili oba vinaři.

Pozitivnější náhled má ale například Jiří Kolařík z Traplic. Tomu se krupobití vyhnulo. „Úrodu hroznů bych letos mohl mít velice pěknou, možná co do cukernatosti lepší než v loňském roce. Samozřejmě za předpokladu, že vydrží slunečné počasí a nepřijdou kroupy,“ uvedl Kolařík.

Stejného názoru je spolumajitel Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž Josef Kadlčík z Hluku. „Září má letos opravdu velké trumfy v rukávě. Přestože je slunečno a teplo, stále se obávám, aby nepřišly kroupy a vinici nám nepotloukly. Frankovka, Cabernet Moravia i Rulandské šedé slušně sládnou. Slupky na bobulích se začínají zpevňovat,“ pochvaluje si úrodu ve vinici Kadlčík, jehož firma obhospodařuje v Hluku deset hektarů vinic.

Réva vinná byla odedávna symbolem také polešovické oblasti. Podle ředitele Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích Zdeňka Habrovanského je násada vinné révy horší než v loňském roce, ale její zdravotní stav je podle něj velice dobrý. „Za dvacet let, co působím v Polešovicích, jsem ještě tak zdravé vinice neměl. Muškát moravský měl už k desátému září devatenáct stupňů cukernatosti. Podle mě by ten letošní ročník mohl být pro vinaře v Polešovicích velice pěkný,“ odhaduje Habrovanský. Upozornil ale, že po pátečním dešti začaly hrozny, které byly napíchány obalečem a vosami, nahnívat. Stejně jako další vinaři na Slovácku má obavy z krupobití a očekává také nálet špačků do vinic i příležitostné zlodějíčky. „Ve stanici máme řadu raných novošlechtění, takže už tři týdny hrozny sklízíme,“ podotkl ředitel šlechtitelské stanice.