„Oba psi, z nichž jeden uhynul a druhý musel být utracen, se pravděpodobně nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

SVS připomíná riziko, které domácím zvířatům hrozí při kontaktu s divokými prasaty, vývrhy z ulovených prasat divokých či při konzumaci jejich tepelně neupraveného masa.

„Chovatelé hospodářských zvířat by měli dodržovat podmínky biologické bezpečnosti. Nákaza není nebezpečná pro člověka a v chovech hospodářských zvířat v ČR se dlouhodobě nevyskytuje,“ řekl mluvčí.

Aujeszkyho chorobu potvrdilo v polovině prosince vyšetření u jezevčíka patřícího chovateli z Buchlovic na Uherskohradišťsku. Pes musel být utracen. V minulém týdnu pak na stejnou nákazu uhynul jagdteriér majitele ze Zádveřic na Zlínsku. Oba psi byli krátce před svou smrtí v kontaktu s divokými prasaty.

Železnice trať  Zlín -Vizovice .  Na snímku trať v Příluku.
Modernizace trati je opět odložena. Projekt stavby za 12 miliard čeká doplnění

Strašák jménem aujeszkyho choroba
- Choroba je rozšířena prakticky po celém světě. Rezervoárem nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná tuto nákazu přežívají. Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vnitřností či odřezků masa.
- Onemocnění není léčitelné. „Z preventivního hlediska je zásadní minimalizovat možnost kontaktu psů i domácích zvířat s divokými prasaty a nekrmit zvířata syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Tepelné ošetření masa ke krmení je rozhodující.
- V roce 2017 byl na území republiky proveden monitoring,v jehož rámci se zjišťovala přítomnost protilátek proti viru Aujeszkyho choroby u prasat divokých. Bylo zjištěno, že více než pětina divočáků protilátky má, tedy že se s virem setkala. Přítomnost protilátek neznamená, že tato prasata jsou nezbytně aktivními vylučovateli viru, toto riziko však existuje.