„Přála jsem si, až mě přítel požádá o ruku, abychom se vzali na Silvestra a naše svatba byla jedna velká party,“ prozradila nevěsta krátce po obřadu.

K velkému životnímu kroku se na více či méně tradičních místech ve Valašském Meziříčí, Rožnově pod Radhoštěm a Vsetíně rozhodlo 364 párů. Zatímco ve Vsetíně a Meziříčí počet svateb oproti roku 2016 vzrostl, v Rožnově převládá trend partnerského soužití „na psí knížku“.

Rožnov: vede soužití "na psí knížku"

Matrikáři v Rožnově pod Radhoštěm zaznamenali za loňský rok sto svateb (z toho dvaadvacet církevních), což je třetí nejvyšší počet od roku 2007. Více uzavřených manželství bylo právě v roce 2007 (110) a 2016 (106). „Sto sňatků pak doplňuje sto osmnáct uzavřených souhlasných prohlášení o určení otcovství. To uzavírají páry, které čekají nebo již mají děti a chtějí zlegalizovat svůj vztah, respektive uznat otcovství, ale nadále chtějí žít ve společné domácnosti na lidově řečeno psí knížku,“ uvedla Jana Gaďourková z rožnovské matriky.

Nikol Machová a Jan Vašák si řekli své "ano" poslední den starého roku 31. prosince 2017. Do velkého sálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí je na společnou cestu životem přišla vyprovodit více než stovka hostů. Svatební oslavu pak novomanželé s přáteli
Silvestrovská svatba jako cirkusová párty


Dodala, že tento počet je od roku 2007, kdy se statistika zveřejňuje, vůbec nejvyšší. Pro srovnání, v prvním roce zveřejnění statistiky uzavřelo prohlášení o určení otcovství devětačtyřicet párů.

Ti, kteří se v Rožnově loni rozhodli pro sňatek, si pro svůj velký den volili často jiná místa než obřadní síň radnice. Celkem tak udělalo pětatřicet snoubenců. „Z tohoto počtu se sedmnáct svatebních obřadů konalo ve Valašském muzeu v přírodě a mezi další zajímavá romantická místa pro uzavření manželství se zařadila také oblast Hradiska, tedy prostory bývalého strážního hradu nad městem,“ doplnil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Zámecká kaple, kostel nebo rozkvetlá louka

Zájem o jiná, méně obvyklá místa mají také dvojice ve Valašském Meziříčí. „Tento trend pozorujeme už tři roky. Loni patřily mezi nejoblíbenější místa snoubenců penzion Na Kraji lesa v Podlesí, louka u javoru ve Velké Lhotě, dřevěný toleranční kostelík ve Velké Lhotě a zájem je také o kapli zámku Žerotínů,“ vyjmenovala vedoucí meziříčské matriky Ivana Kasalová. Ve Valašském Meziříčí si své ano řeklo 148 párů, což je o třiačtyřicet párů víc než v roce 2016. Sedmadvacet z nich se rozhodlo pro sňatek církevní.

Soutěžní svatební pár číslo 73 - Blanka a Petr Coufalovi, Přerov – Kozlovice
Dvacáté páté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

I ve Vsetíně se počet svateb oproti předcházejícímu roku zvýšil. Oddáno bylo 116 dvojic, což je o osmnáct párů víc než v roce 2016. Z celkového počtu svateb bylo třiadvacet církevních.

„Nejvíce svatebních obřadů se konalo přímo na vsetínské radnici, a to přes čtyřicet,“ uvedla mluvčí Vsetína Adéla Kousalová. Snoubenci uzavírali sňatky také ve vsetínském zámku, v historické budově Maštalisek nebo v penzionech. „Netradičními místy pro uzavření manželství byla loni například zahrada u rodinného domu snoubenců či zvonička v Liptále,“ dodala Kousalová.

Mezi nejpilnější vsetínské oddávající se v loňském roce zařadil místostarosta Tomáš Pifka s pětatřiceti obřady. Následuje jej místostarostka Simona Hlaváčová s šestnácti svatbami.

Prvním letošním Valáškem je chlapeček Rudolf. Narodil se ve Vsetínské nemocnici minutu před půl šestou ráno. Maminka je ze Vsetína, ona i chlapec jsou v pořádku.
Prvním letošním Valáškem je chlapeček Rudolf ze Vsetína