Deset amatérských týmů se v sobotu ve valašskomeziříčském Muzeu řeznictví utkalo o titul klobáskového krále. Letos pořadatelům Klobáskobraní pořádně zamotali hlavu.

Odborná porota na pomyslný trůn neposadila jedno, ale tři družstva. Cenu pro vítěze – vepřovou kýtu a třicetilitrový soudek piva Řeznický lev – si odvezou dodatečně.

„Klobásky byly velmi dobré a soutěž vyrovnaná. Nejvíce nám chutnaly typicky valašské, s česnekem a kmínem. Paprika se s v našem kraji moc nenosí,“ objasnil hodnocení poroty její předseda Vlastimil Trčka.

Klobása s názvem Sklepan jako jediná z trojice vítězů bodovala také u návštěvníků.

„Měli jsme nejhorší vybavení, ale nejlepší klobásky,“ smál se devětadvacetiletý Stanislav Knapek z Vysoké, jehož parťákem byl o pět let starší Luboš Koleček ze Zubří.

Společně vsadili na ruční práci a valašskou tradici.

„Žádný mlýnek, jenom nůž. A žádná paprika, pouze sůl, pepř, kmín, česnek, majoránka a špetka cukru,“ dodal Knapek.