Pracovníci Správy a údržby silnic Valašska, kteří mají v regionu na starosti především silnice nižších tříd, vyjeli s technikou do výše položených oblastí. „Silnice chemicky ošetřujeme. Prozatím se ale nic dramatického neděje. Uvidíme, jaký bude další vývoj během dne," řekl v úterý ráno jednatel správy Jaromír Kořistka.

Čtyři vozy vyslala do terénu také společnost AVE, která udržuje na Valašsku silnice I. tříd. „Silnice jsou prozatím mokré. Auta jsme ale poslali, protože některé meteostanice hlásí nebezpečí tvorby náledí. Preventivně solíme, aby vozovky nebyly kluzké," uvedl vsetínský dispečer společnosti AVE.

Meteorologové aktuálně hlásí, že ve východní polovině Moravy a ve Slezsku se vykytuje déšť nebo déšť se sněhem, na severovýchodě pak už ve všech polohách sněžení. Na Moravě zpočátku nad 500 metrů, později i zde v nižších polohách bude déšť přecházet do sněžení.

Ve Zlínském kraji napadne 5 až 15 centimetrů nového sněhu. V polohách nad 600 metrů nad mořem napadne v oblasti Beskyd podle předpovědi kolem 30 centimetrů, v Bílých Karpatech kolem 20 centimetrů nového sněhu.

Samozřejmostí při cestování by měla být zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy. „Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," uvádějí ve svém varování meteorologové. Mokrý sníh podle nich může také způsobit škody na lesních porostech či elektrických vedeních.

Silnice směrem od Ostravice na Bílou a dále na Slovensko byla opět uzavřena pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem. Silničáři tady nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp. Silnice by mohla být znovuotevřena během středy.