Německý deník Kurier uvádí, že dvacetiletý útočník navštívil letos v červenci Slovensko, kde se velmi zajímal o nákup dostupné munice, konkrétně tedy munici pro samopal AK-47.

Jde o zbraň, kterou mladý muž použil při pondělní střelbě v centru Vídně, při které zemřeli čtyři lidé. Podle dostupných informací však islamista Slovensko nakonec opustil bez střeliva. Slovenské samopaly byly použity i při teroristických útocích ve Francii v roce 2015. 

Pietní místo u místa střelby ve Vídni na sníku z 4. listopadu 2020
Centrum Vídně se po útoku navrací k životu. Bezpečnostní opatření ale trvají

„Slovenská policie během léta zachytila informaci, že podezřelí z Rakouska se pokusili na našem území koupit střelivo.
Nákup se jim však nepodařilo uskutečnit. Hned jsme zaslali informace rakouským kolegům," napsala na svém facebooku slovenská policie. 

Slovenský Denník N totiž s odvoláním na bezpečnostní kruhy napsal, že muž munici nedostal, protože neměl zbrojní průkaz.

Dvacetiletého mladíka podle Kurieru doprovázel muž, jehož totožnost zatím není známá. Pro cestu použila dvojice auto, které bylo registrováno na matku islamisty, kterého rakouská policie znala. 

Policisté zadrželi dva muže

V úterý odpoledne pak policisté zatkli ve švýcarském Curychu dva muže ve věku 18 a 24 let. Oba jsou podezřelí z kontaktu s útočníkem a měli by mít spojitost s radikální islámskou skupinou a organizací Islámský stát.

Teroristický útok v centru Vídně
Makedonec sháněl samopal na Slovensku. Hrozba terorismu je i uvnitř Evropy

„Oba muži jsou „kolegy“ vraha," uvedla podle Kurieru švýcarská ministryně spravedlnosti Karin Kellerová-Sutterová s tím, že se všichni tři v minulosti setkali. Žádné další informace pak neuvedla.

Dvacetiletý Rakušan s albánskými kořeny Kujtim Fejzulai v pondělí zabil čtyři lidi v centru Vídně. Již dříve byl odsouzen k 22 měsícům vězení kvůli pokusu vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Fejzulai byl loni v prosinci předčasně propuštěn, když se úřadům zdálo, že je na cestě deradikalizace. Dvacetiletého atentátníka v pondělí večer zabily policejní zásahové jednotky. Po jeho komplicích se pátrá.