Poté, co Tálibán obsadil v polovině srpna prakticky celý Afghánistán, zůstává dosud nikdy nedobyté údolí Pandžšír poslední baštou odporu proti islamistickému hnutí. Provincii Pandžšír ovládá Ahmad Masúd, syn slavného vůdce Ahmada Šáha Masúda, který zahynul v roce 2001 při atentátu spáchaném teroristickou organizací Al-Káida.

Kábulem otřásla další exploze. Raketa zasáhla obytný dům nedaleko letiště
Mrtví civilisté po úderu USA v Kábulu? Vyvrátit to nemůžeme, sdělil Pentagon

K několika tisícům Masúdových stoupenců se připojili i někteří členové afghánské armády a speciálních sil či bývalý viceprezident Amrulláh Sálih.

Osm mrtvých 

Mluvčí sil odporu Fahím Daští řekl, že k bojům došlo u západního vstupu do údolí, když bojovníci Tálibánu napadli pozice sil odporu. Podle Daštího mohlo jít o zkoušku, jak pevná je obrana údolí. Útok byl odražen, osm bojovníků Tálibánu zahynulo a podobný počet utrpěl zranění, prohlásil mluvčí. Zraněno bylo i několik členů hnutí odporu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken
Šéf americké diplomacie: Nadále budeme pomáhat těm, kteří chtějí z Afghánistánu

Ahmad Masúd již dříve uvedl, že je připraven s Tálibánem jednat a vyzval k vytvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny. Uvedl ale, že pokud se bojovníci Tálibánu pokusí vstoupit do údolí Pandžšír, postaví se jim jeho síly na odpor.