Situace je podle Merkelové natolik vážná, že není možné nejen uvolňování restrikcí, ale je nutné naopak přikročit k dalšímu zpřísnění. Hlavním novým opatřením se stává právě omezení volného pohybu. To už v prosinci zavedlo Sasko, kde se koronavirus šíří nejrychleji.

V okresech a městech, kde počet nových případů infekce přesáhne 200 na sto tisíc obyvatel za sedm dní, bude omezen volný pohyb na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova, pokud pro takovou cestu nebudou mít lidé pádný důvod. Za takový důvod přitom nebudou uznávány nákupy, sport či turistika. Hranici 200 nových případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní překračuje nyní podle vládních dokumentů 70 z 410 německých okresů a měst.

Prázdné stolky před kavárnou ve Vídni.
Rakousko zůstane "zavřené" o týden déle. Obchody otevřou až 24. ledna

Dalším novým opatřením je zpřísnění cest do Německa z rizikových oblastí, kterou je i Česká republika. Od 11. ledna bude při příjezdu vyžadován koronavirový test, který nebude starší 48 hodin. Test si lidé budou moci nechat udělat i v Německu bezprostředně při příjezdu. Ani negativní test ale neznamená, že se člověk může vyhnout karanténě. Ta bude nadále povinná, možné ji ale bude ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Bez následného druhého testu bude karanténa trvat deset dní.

Německo rovněž omezuje soukromá setkání. Nyní se může bez započítání dětí sejít pět lidí ze dvou domácností, nově bude moci na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti.

Očkování proti koronaviru v Oxfordu
Evropa znovu zpřísňuje covidová opatření. Johnson vyhlásil lockdown Anglie

Do škol se prozatím do konce ledna nevrátí školáci, stejně tak zůstávají zavřené školky. Saský premiér Michael Kretschmer po jednání s Merkelovou řekl, že Sasko ruší únorové zimní prázdniny, náhradou ale prodlouží velikonoční volno.

Reprodukční číslo menší než jedna 

V Německu se za poslední den objevilo bezmála 12 tisíc nově potvrzených případů koronaviru. S covidem-19 tam také zemřelo dalších 944 lidí. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI), podle nějž je v současné chvíli obtížné odhadnout trend šíření nákazy v zemi, protože přes vánoční svátky a konec roku úřady zaznamenávaly a nahlašovaly nové případy a úmrtí se zpožděním.

Počet nově infikovaných za den na sto tisíc osob je v celém Německu nyní bezmála 135, tento údaj se však významně liší v jednotlivých spolkových zemích. Zatímco Šlesvicko-Holštýnsko registruje asi 77 nakažených na sto tisíc lidí, v Sasku je to skoro 299 a v Durynsku asi 242.

Fronta na testování v Berlíně
Koronavirus ve světě: 10 tisíc nakažených v Německu, 204 mrtvých na Slovensku

V Německu se od začátku pandemie prokázala nákaza již u 1 787 410 osob, v souvislosti s komplikacemi způsobenými covidem-19 tam pak za tu dobu zemřelo již 35 518 lidí.

Reprodukční číslo se však drží na hodnotě menší než jedna, což značí, že je nákaza na ústupu, ačkoliv mírném. Podle odhadů činilo v pondělí 0,85, zatímco v neděli bylo 0,91.