1. Termín zpřísnění

Česko přechází do pátého stupně Protiepidemického systému (PES) od neděle 27. prosince. To znamená, že od té doby dochází i k většině zpřísnění s výjimkou škol, které mají nyní prázdniny a opatření tam začnou platit až po nich. Předběžně by měly zůstat v platnosti do neděle 10. ledna, pak se uvidí, jak dál. Důvodem je nárůst počtu nakažených a snaha zabránit zahlcení nemocnic a úmrtím.

Jan Blatný, Karel Havlíček, Andrej Babiš
Česko přejde do pátého stupně 27. prosince. Zpřísnění se dotkne všech oblastí

2. Štědrý den

Na Štědrý den, tedy 24. prosince, by mely obchody fungovat do dvanácté hodiny polední. Navzdory nočnímu zákazu vycházení, který ten den je mezi 23 hodinou večerní a pátou hodinou ranní bude možné jít na půlnoční mši. Kostely ale musí dodržovat sníženou kapacitu.

3. Noční zákaz vycházení

Až do sobotní noci je zákaz vycházení s výjimkou závažných důvodů jako například cesta do a ze zaměstnání, návštěva lékaře nebo venčení psů v blízkosti domova mezi 23:00 a 5:00. Od neděle pak je zákaz vycházení mezi 21:00 a 5:00.

4. Počet účastníků na akcích

Až do soboty se může hromadných akcí venkovních a vnitřních, a to i soukromých, účastnit šest osob. Od neděle pak pouze dvě osoby.

5. Obchody a lékárny

Od neděle 27. prosince musejí obchody prodávat pouze základní zboží. Tam se řadí potraviny, drogistické zboží, pohonné hmoty a potřeby pro provoz aut, léky či krmivo pro zvířata, brýle, kontaktní čočky, noviny, květiny, galanterie, domácí potřeby, pietní zboží, zbraně a střelivo. 

6. Výjimky v prodeji

Na zboží typu obuvi či oblečení výjimky v kamenných obchodech nejsou. Nemohou se prodávat ani v supermarketech, jako tomu bylo dříve. Lze si je ale objednat přes internet a nechat zaslat kurýrem či poštou nebo vyzvednout ve výdejních okénkách (místech) e-shopů. Bude zakázán i prodej nepotravinářského zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách.

7. Nákupy v neděli

Na rozdíl od posledního pobytu v nejvyšším stupni systému PES, který byl v říjnu a listopadu bude tentokrát nedělní prodej umožněn.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Epidemie roste. Nemocnice se musí připravit na vyšší počty hospitalizovaných

8. Restaurace

Restaurace a kavárny mohou i nadále provozovat výdejní okna. Ale pouze v době, kdy není zákaz nočního vycházení. I nadále je zakázán prodej a posezení uvnitř.

9. Služby

Služby typu kadeřníka by podle seznamu opatření uvedených v tabulce PES zakázány. Otevřeny jsou zámečnictví, myčky, opravy vozidel. Podrobněji to vláda upřesní ve svém nařízení. Oznámíme to poté na webu www.denik.cz.

10. Školy

Děti a studenti budou muset od pondělí 4. ledna, tedy po prázdninách, opět přejít na distanční výuku. Výjimkou jsou první a druhé třídy základních škol, mateřské školy a takzvané speciální školy, které jsou určeny například pro neslyšící nebo nevidomé.

Žena s dítětem v rouškách na letišti
Češi se mohou vrátit z Británie. Před nástupem do letadla musí předložit test

11. Lyžařské vleky a sport

Provoz lyžařských vleků bude v neděli zastaven. Zavřeny by měly mít i bazény a wellness centra s výjimkou zdravotních služeb. Sportovat lze ale individuálně venku, a to v maximálním počtu dvou osob. V případě, že vláda později upřesní opatření oproti současné tabulce PES, budeme vás opět informovat.

12. Svatby a pohřby

Podle tabulky PES jsou až do soboty možné v počtu dvaceti osob, do neděli do patnácti osob.

13. Úřady

Úřední hodiny jsou omezeny pouze na nezbytnou agendu.

14. Bohoslužby

Pro církevní a náboženská shromáždění bude od neděle snížena povolená kapacita v kostelech a modlitebnách na maximálně deset procent míst k sezení, nově byl ale povolen hromadný zpěv za podmínky, že zpěváci nebo sbor budou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby bylo zabráněno šíření kapének.