Lidé, kteří pracují jako dobrovolníci s dětmi – například jako trenéři či vedoucí skautského oddílu – a jezdí s nimi na letní tábory či sportovní soustředění, získají delší volno na odpočinek. Sněmovna totiž schválila změnu zákoníku práce. Podle ní budou mít od příštího roku o pět pracovních dnů delší dovolenou.

Ministři na schůzi Sněmovny
Odpuštění odvodů i uplatnění daňových ztrát. Sněmovna schválila úlevy firmám

„Výchově dětí a mládeže věnují dobrovolníci v průběhu roku stovky hodin svého času bez nároku na finanční odměnu. Když si pak mají ještě brát na tábory nebo sportovní soustředění dovolenou, je to mnohdy už příliš velká překážka,“ konstatoval poslanec Jan Farský (STAN), jeden z předkladatelů návrhu.

Peníze od státu

Prodloužená dovolená by navíc měla být placená. Dobrovolníci, kteří ji využijí, se tak nemusejí bát, že kvůli tomu budou mít nižší mzdy. Firmám pak výdaje na volno pro tyto zaměstnance proplatí stát. Odhadované roční náklady se pohybují kolem 50 milionů korun.

„Často není jednoduché skloubit práci, rodinu a dobrovolnictví ve volném čase,“ vítá novinku předseda České Rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. Průměrný vedoucí věnuje dětem čtyřicet dní v roce. „Jestliže bude mít možnost si vzít pět dní dovolené navíc, bude to znamenat to, že z tábora nebude muset odjet po prvním týdnu,“ dodává.

Výplata, finance - Ilustrační foto
Dopady koronaviru: firmy hledají ochranu před věřiteli

O něco méně jsou nadšeni zástupci zaměstnavatelů. „Jsme zklamaní, že se nedodržují dohody,“ konstatuje Jitka Hejduková ze Svazu průmyslu a dopravy. „Vloni se zástupci vládní koalice a sociální partneři zavázali podpisem gentlemanské dohody o novele, že nebudou bez vzájemné dohody prosazovat ani podporovat její žádné další změny. Přesto pro tento návrh hlasovalo 165 ze 179 poslanců,“ dodala.

Nejasnost s výpočtem

Pokud jde o samotný návrh, nejsou prý zaměstnavatelé proti podpoře dobrovolníků. Ta schválená prý ale není dobře nastavená. Není jasné z jakých prostředků bude stát náhradu mzdy proplácet. Problémy jsou podle Hejdukové i s tím, jak se bude náhrada mzdy vyplácet. Její výše se totiž bude počítat jinak než normální dovolená.

Poslanci schválili i další změny zákoníku práce, tentokrát předložené vládou. Mimo jiné zavedli sdílená pracovní místa, kde se bude o jednu pozici dělit více pracovníků s kratším úvazkem. Například rodičů s malými dětmi.

Andrej Babiš v roušce
Babiš: Peníze, o které přijdou kvůli bonusu, se obcím vrátí na dotacích

Dovolená se pak nebude poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovat se bude s týdenní pracovní dobou. Změna spočívá například v tom, že nebude vyjádřena v pracovních dnech, ale v hodinách. Zaměstnanec se 40 hodinami pracovní doby týdně a pěti týdny dovolené ročně tak bude mít nárok na 200 hodin placeného volna.

Novelu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.