Šípky s medem
podle Lindy Mahelové
www.provonenyden.cz
close info Zdroj: se svolením Lindy Mahelové zoom_in Šípky v medu
Nasbírané šípky rozkrojíme, vyjmeme jadérka, opláchneme pod vodou a necháme usušit na utěrce. Můžeme je také pokrájet nebo rozmixovat.
Pak je zalijeme medem a necháme je v něm macerovat několik týdnů. Občas obsah promícháme. Už po pár dnech ucítíme příjemnou šípkovou vůni i chuť.
Tip:
Během podzimu a zimy užívejte šípky s medem po lžičkách nebo přidejte do čaje na posílení organismu.
Dvojbarevné žaludové sušenky
podle Veroniky Poláčkové
www.zijemehomemade.cz
close info Zdroj: se svolením Veroniky Poláčkové zoom_in Dvojbarevné žaludové sušenky
Ingredience:
- 140 g žaludové mouky
- 130 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- 110 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžíce mléka
Postup:
Obě mouky, cukr, změklé máslo, vejce a jedlou sodu smícháme a vypracujeme těsto bez hrudek.
Těsto rozdělíme: jednu půlku obarvíme kakaem a přidáme do ní lžíci mléka, aby nebylo suché, a dobře propracujeme.
Z každé poloviny vyválíme stejně silný váleček o průměru asi 3 cm. Poté je přiložíme k sobě, lehce přimáčkneme a poválíme tak, abychom získali kulatý váleček. Kraje zmáčkneme, aby byly rovné. Těsto dáme na 30 minut odležet do lednice.
Rozkrájíme na sušenky o síle asi tak 1–1,5 cm a rozložíme je na nízký plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 až 12 minut na středním roštu. Možná vám budou připadat měkké, ale po vychladnutí ještě zpevní. Raději je nechávám pár minut na plechu vychladnout a teprve poté přendám.
Tip:
Jsou vynikající i jako vánoční cukroví.
Týdeník Květy
zpravodajsko-společenský týdeník pro celou rodinu
Víme, co se děje kolem vás. Týdeník Květy přináší klíčové informace, podrobné analýzy, rozebírá aktuální témata, objevuje nové fenomény a trendy, analyzuje spotřebitelské problémy, přináší zajímavé události i profily a rozhovory s osobnostmi z domova i ze světa. Součástí časopisu je vložený týdeník TV magazín s TV programem. Titul je určen pro aktivní rodinu – jde vlastně o jakéhosi rodinného zpravodajského průvodce současným světem.
Jablečný pergamen se šípky
podle Anny Pačevové
www.mygreenovi.cz
close info Zdroj: se svolením Anny Pačevové zoom_in Jablečný pergamen se šípky
Ingredience (na cca 2 pláty):
- asi 500 g jablek
- 10 až 15 šípků (klidně i více)
- 3 až 5 sušených datlí nebo jiné sušené ovoce
- vanilka
Postup:
Jablka omyjeme a vykrájíme jádřince. Pokud jsou domácí, můžeme je použít i se slupkou (ta z obchodu doporučuji oloupat). Šípky rozpůlíme a vydlabeme semínka a chloupky. Opláchneme, abychom je zbavili nečistot a zbytku chloupků.
Jablka i šípky dáme do mixéru, přidáme datle (nebo jiné sušené ovoce), vanilku, a rozmixujeme na husté pyré. Směs ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha Zázračné Česko v PDF podobě
(v případě koupi předplatného na 3 a 12 měsíců)
Přichází na řadu sušení: směs rozetřeme stěrkou v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dáme sušit. Vrstva by neměla být moc silná, jinak bude pergamen schnout dlouho. Ideální jsou 2 až 3 mm.
Čím nižší bude teplota sušení, tím více živin se zachová (a tím déle to bude trvat). Ideální je sušička s nastavitelnou teplotou. Pro maximální zachování hodnotných látek se doporučuje nepřekračovat teplotu 42°C.
Sušit můžeme i v troubě na nízký stupeň s pootevřenými dvířky (to platí hlavně pro plynovou troubu). Že je hotovo, poznáme tak, že se pergamen dá sloupnout z papíru a není pod ním vlhké místo.
Nastříháme ho na menší kousky, případně zamotáme do ruliček. Skladujeme v uzavřené sklenici – vydrží v ní několik měsíců až rok.
Tip:
Pokud nemáte výkonný mixér, namočte sušené ovoce na cca 30 minut do teplé vody. Krásně změkne a bude se s ním lépe pracovat.