V rámci projektu Dva životy, spolufinancovaného z evropských peněz a českého státního rozpočtu, jí dnes se vším pomáhají odborníci z organizace A doma. Pomocnou ruku jí podali rodinný průvodce a psycholog. Péči zvládá díky podpoře zdravotní sestry. S tím, jak získat peníze, jako například příspěvek na péči, pomohla sociální pracovnice. Specialista pak poradil, jak si může její matka posilovat paměť.

Na organizaci se může obrátit každý, kdo chce o nemohoucího člověka pečovat doma. „Důležitý je informační servis. Proto jsem vytvořila metodu rodinného průvodce, který dlouhodobě pomáhá pečujícímu, opečovávanému i celé rodině,“ řekla Deníku ředitelka společnosti Jitka Zachariášová.

Ilustrační foto
Statisíce Čechů pečují o své blízké. Přicházejí o práci i o vlastní život

Podle bývalé ombudsmanky Anny Šabatové je při zajištění domácí péče největším problémem nedostatek pečovatelů nebo asistentů. „Když službu budete potřebovat ve všední dny večer nebo o víkendu, dá práci ji vůbec sehnat,“ řekla.

Nabídka služeb má být podle ní pestrá, včetně psychologické pomoci pečujícím. To si myslí i prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

„O sedmdesát až osmdesát procent starých lidí se starají jejich blízcí a nejlepším modelem je, když jim v péči pomáhá pečovatelka a rodina může člověka občas umístit do odlehčovací služby nebo denního stacionáře. V momentě, kdy už ani to není možné, je východiskem pobytová služba,“ popsal Deníku Horecký.

Takzvaná sendvičová generace pečuje jak o děti, tak o staré rodiče. Ilustrační foto.
Sendvičová generace: Staráte se o děti i rodiče? Raději uberte, radí experti

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové musí mít lidé, kteří jsou závislí na druhých, možnost si vybrat, zda chtějí podpořit v domácím prostředí, nebo využít třeba komunitního lůžkového zařízení. S tím, že vyšší podporu zasluhují neformální pečující z řad blízkých i profesionálové. Ti by měli dostávat víc peněz. „A po určitém počtu odpracovaných let mít například možnost placené dovolené,“ řekla.

Bývalá ombudsmanka Šabatová považuje také za důležitou součinnost státu a krajů, které peníze do služeb rozdělují. S tím souhlasí i mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. „Právě kraje mají umět odhadnout, jaké služby jsou pro jejich obyvatele vhodnější, a podle toho jejich rozvoj plánovat. Stát na ně pak může přispívat,“ dodal.