Ordinace praktických lékařů v poslední době čelí návalu pacientů, kteří mají příznaky onemocnění covid-19. Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti proto vydala doporučení, jak se proti němu chránit, jak postupovat, pokud si člověk potřebuje k praktikovi zajít, i pro pacienty s chronickými chorobami, kteří potřebují pravidelnou péči. Deník přináší jeho stručné shrnutí v následujících bodech.

Izolujte se

„Pokud na sobě pozorujete příznaky akutní infekce horních cest dýchacích, tedy teplotu, slabost, únavu, bolesti hlavy, krku, poruchy čichu a chuti, zahajte domácí izolaci a samoléčbu,“ říká vědecký sekretář společnosti Bohumil Seifert.

Zdravotníci pečují o pacienta s koronavirem. Ilustrační foto
Nemocnice v Česku se kvůli covidu plní: Známe jejich aktuální kapacity

Samoléčba zahrnuje klid, dostatečný pitný režim a užívání volně prodejných léků typu paralen či ibuprofen. V případě, že člověk trpí některými chronickými nemocemi a užívá jiné léky, měl by to zkonzultovat se svým lékařem.

K lékaři telefonicky

Nemocní lidé by měli přitom kontaktovat svého lékaře, a to telefonicky nebo elektronicky, například přes Skype či e-mailem. Ten příznaky vyhodnotí a pošle člověka na testy. „Nezapomeňte, že pracovní neschopnost může být elektronicky vystavena maximálně tři dny zpětně,“ varuje Seifert.

Elektronicky či telefonicky by se ale měli lidé objednat i tehdy, když plánují zajít k praktikovi s jiným problémem.

Zhoršení stavu

Kontaktovat lékaře by měli lidé s nákazou koronavirem i tehdy, pokud se výrazně a nezvladatelně zhorší jejich stav. Ten vyhodnotí, zda je čas na převoz do nemocnice. „O přesunu rozhodujeme podle závažnosti stavu,“ říká Seifert. „Například dušnost je typický případ, který je hraniční a nelze jej zvládnout doma,“ dodává.

Covidová jednotka v chomutovské nemocnici.
Žena čekala na odběr vzorků jedenáct dní. Test ukázal, že má koronavirus

Občas se stane, že covidem onemocní člověk s chornickými nemocemi, jako jsou vysoký krevní tlak či cukrovka. Podle pražské praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové by tito lidé neměli panikařit. „Většina infekcí probíhá s mírnými příznaky,“ říká. Měli by ovšem sledovat svůj zdravotní stav, dát blízkým kontakt na svého praktického lékaře a mít pohromadě lékařské zprávy.

Kontroly bez obav

Lidé s chronickými onemocněními, a nejen oni, pokud nemají covid, by neměli zanedbávat preventivní kontroly a bát se návštěvy ordinace. „Objednávejte se včas, covid-19 není jediná nemoc!“ radí Bezdíčková.