Obchody s plochou přes 200 metrů čtverečních by tak měly povinnost umístit u stojanů se sáčky informaci o jejich škodlivosti. Jinak by jim hrozila pokuta.

„Chceme zamezit jejich plýtvání. Původně se měly používat opakovaně, což se ale v Česku neuchytilo,“ řekl Deníku poslanec František Elfmark (Piráti). Odhaduje se, že průměrný Čech ročně spotřebuje až 400 mikrotenových sáčků. Podobné opatření již zavedli ve Švédsku, tam do roka spotřeba sáčků klesla o 11 procent.

Moře na Bali zaneřáděné odpadky.
Plankton pojídá toxické plasty, zjistili vědci. Dokáže vyčistit oceán?

Některé řetězce již nabízejí sáčky k opakovanému použití. „Upozorňujeme na ně jak ve vstupu do prodejny, tak také přímo v úseku ovoce a zeleniny,“ řekla Deníku Zuzana Holá, mluvčí Lidlu, v jehož obchodech se loni mikrotenových sáčků spotřebovalo přes čtvrt miliardy.

Vlastní pytlíky 

„Snižování použití plastů je jednoznačně dobře,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něj již zákazníci tyto sáčky používají méně. „Ještě před rokem si vlastní pytlíky na pečivo či zeleninu nosili tak dva lidé za den, dneska to jsou v průměrném supermarketu desítky denně,“ konstatoval Prouza.

Ilustrační foto.
Igelitové tašky už nemohou být zdarma. Povinně je zpoplatnily všechny obchody

„Je vidět, že mladá generace na životní prostředí myslí víc. Textilní tašky na nákupy vidíte stále častěji, ale obvykle jen právě u mladých,“ dodal poslanec Elfmark.