České úřady totiž v souladu s evropskou legislativou zavádějí daň z přidané hodnoty (DPH) ve výši 21 procent na veškeré drobné zboží pocházející ze zemí mimo EU. Dosud se daň musela platit jen za zásilky v hodnotě více než 22 eur (560 korun). A nejen to, nutné bude od července vyplnit i celní prohlášení. Doba jednoduchých nákupů „cetek“ z Asie tak zřejmě končí.  „Vyšlo to tam mnohem levněji než v českých obchodech, a to i s riskem, že nic nepřijde, nebo to nebude fungovat,“ popisuje Teodora. Aktuálně shání ochranné sklíčko na mobil, ale raději si zajde přes ulici do kamenného obchodu. Nově by se jí balíček z Číny prodražil. 

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci kvůli covidu podražili.
Dopady koronaviru: zdražilo pivo, benzín i kadeřníci. A bude ještě hůř

Za zmiňované sklíčko v ceně 45 korun nyní i s poštovným dají lidé zhruba 90 korun. Od července ale zaplatí pošťákovi při převzetí 136 korun, a to jen v případě, kdy sami předem vyplní elektronický formulář na webových stránkách České pošty. Pokud lidé poštovní formulář nevyplní, k ceně zboží a poštovnému navíc zaplatí administrativní poplatek 200 korun. Rázem tak sklíčko vyjde skoro na 300 korun. Pošta ale slibuje, že za uvedený poplatek zařídí vše potřebné. „Zásilku ze třetí země převezmeme do přepravy, zajistíme potřebnou administrativu spojenou s celním řízením, a balíček předáme adresátovi,“ dodal generální ředitel České pošty Roman Knap.

Proč ke změně u malých zásilek dochází? Evropská unie k úpravě přistoupila kvůli tomu, že někteří zahraniční obchodníci možnosti posílat zboží do 22 euro bez daně, zneužívali. „Dražší zásilky byly deklarovány s hodnotou pod tuto hranici, aby nebylo nutné platit DPH,“ řekla Deníku tisková mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC) Hana Prudičová. Důležitý je podle ní i ekologický aspekt. „Zásilky odesílané z Asie jsou zabaleny do několika vrstev plastů,“ podotýká Prudičová.

Clo přes aplikaci

Novinkou, která od července kupující zřejmě nepotěší, bude také povinné elektronické celní prohlášení pro všechny malé zásilky. Podávat jej může buď přepravce, anebo samotný zákazník. Prohlášení ale lze podávat elektronicky, „Kromě aplikace pro podání elektronického celního prohlášení u poštovních zásilek – aplikace eCeP – připravujeme i informační web Celnička, kde veřejnost získá ucelené informace o celním řízení u poštovních zásilek,“ uvedl generální ředitel GŘC Milan Poulíček. Celníci očekávají, že se toto opatření dotkne zhruba dvou milionů Čechů.

Spotřebitelská organizace dTest připomíná, že se klienti zahraničních e-shopů budou zřejmě muset obrnit trpělivostí, kvůli složitější administrativě se totiž dodávky balíčků asi zpozdí. Zatímco dosud se mohly najednou zpracovat stovky zásilek, nyní bude potřeba vystavit celní prohlášení jednotlivě na každou z nich. „Celní úřady si budou vystaveny většímu náporu, se kterým si budou muset poradit,“ řekla Deníku ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Ilustrační foto
Bitcoin se propadl pod hranici 40 tisíc dolarů, padají i další kryptoměny

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy Češi před pandemií z Číny odebrali ročně bezmála 40 milionů drobných zásilek bez DPH. Ekonom ale neočekává, že by i po zavedení daně této radosti vzdali. „Z ultralevného čínského zboží se stane zboží sice dražší, ale v porovnání s konkurencí z jiných částí světa stále cenově atraktivní i po započtení DPH, a dokonce i poplatku za celní deklaraci,“ dodal Kovanda.

Co se od 1. července 2021 změní

dosud nově
DPH do 22 eur se neplatí platí se vždy
Celní řízení do 22 eur zjednodušené (provádí do pravce) vždy elektronické celní prohlášení
22 - 150 eur ústní anebo písemné vždy elektronické celní prohlášení

Zdroj: Celní správa a Česká pošta