Restaurace totiž budou muset podle nařízení ministerstva zdravotnictví zavírat v jedenáct večer. „Na provozovny s personálem se vztahují tato pravidla bez výjimky,“ potvrzuje Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva. Před jedenáctou tak bude muset personál upozorňovat novomanžele, že se blíží čas odchodu.

Látkové roušky na ochranu proti koronaviru byly 18. května 2020 na prodej u obchodníka v centru Ústí nad Labem
Do obchodů či MHD bez roušek? Vojtěch: Možná na konci června

„Odložili jsme kvůli tomu uzavření sňatku raději na příští rok,“ říká Marie z Prahy. „Koneckonců by se letos někteří pozvaní mohli bát přijít,“ utěšuje se. „Mému kamarádu-diskžokejovi, který na svatbách pouští hudbu, už kvůli tomu zrušili zakázku,“ přidává další zkušenost Jan, který žije v okolí hlavního města.

Podle regionálních zpravodajů Deníku se sice plánuje větší množství svateb než před měsícem, ale v porovnání s jinými roky jich bude stále málo. „Velké svatby lidé zrušili a budou si domlouvat nové termíny. Většina z nich ale ještě čeká, co bude dál,“ uvedla třeba sušická matrikářka Radomíra Penová.

Změnu nechystáme

Potíže to samozřejmě působí i restauracím, pro které svatby znamenaly zaručený poblém. „Toto omezení je pro restaurace samozřejmě problém,“ konstatuje Václav stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Výhodu delší oslavy podle něj mají ti, kteří ji uspořádají v soukromí s tím, že jim hospodští mohou zajistit catering.

Domácí výuka - Ilustrační foto
Jak rodiče vidí domácí výuku? Zjistí to mezinárodní výzkum

O tom, že by ministerstvo v tomto směru pravidla alespoň pro svatebčany uvolnilo, zatím není na pořadu dne. „V tuto chvíli se o výjimce neuvažuje. Pravidla se upraví podle vývoje epidemiologické situace,“ sdělila Deníku Renata Povolná.