Ohniska nákazy koromaviru covid-19 jsou v současnosti v Česku spíše lokální. Nemoc je tak v zemi na ústupu. Minimálně pro tuto chvíli. Zaznělo to včera na konferenci Co víme a nevíme o covid-19, kterou pořádala Univerzita Karlova ve spolupráci s Deníkem.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.
VIDEO: Pohledy českých vědců. Proběhla první zásadní konference o koronaviru

„Z rizika plošného šíření jsme se dostali do stadia lokálního výskytu,“ konstatoval Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Předpokládá, že denní počet nově nakažených by měl klesat.

Pozitivní podle něj je i to, že se mezi nemocnými snižuje i počet lidí starších 65 let s řadou dalších chorob.

Chytrá karanténa

„Naprostá většina případů jsou nyní lokální nákazy,“ konstatoval také náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. V naprosté většině se nyní případy ohnisek týkají podniků nebo příbuzných.

První "bezrouškový" den v Olomouci, 25. května 2020
Češi zažili "bezrouškový" boom. Na mnoha místech příliš optimismu nezavládlo

Vyhráno ovšem ani zdaleka není. Potíže mohou nastat na podzim, kdy se k nákaze přidruží i chřipka. Problémy pak mohou nastat i v místech lokálních nákaz. A to ne tehdy, když se jednorázově nakazí třeba třicet lidí ve sprše, protože to lze snadno odhalit.

Potíž je, když se v nějakém zařízení či firmě objevuje každý den nenápadně několik případů. Dalšímu šíření tak může zabránit takzvaná chytrá karanténa. Tedy mimo jiné sledování, s kým přišli nakažení lidé do styku.

Stovka týmů

Podle vakcinologa Romana Chlíbka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany by se ale ani v současnosti neměla nemoc covid-19 podceňovat. „Často tu zaznívá, že to je jen chřipka. Ale já jako epidemiolog mám proti tomu námitky,“ řekl. „U covid-19 vidíme dramatickou rychlost, když se podíváme na skončenou chřipkovou epidemii a porovnáme její úmrtí s covidem. Na chřipku jich bylo 50, na covid tři stovky,“ dodal.

Podle virologa Ivana Hirsche z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je nový typ koronaviru velmi dobře adaptován na lidskou populaci. Jeho součástí je i reparační systém, díky němuž se sám opravuje. „Abychom ho dostali pryč, asi musíme vytvořit vakcínu nebo antivirové látky,“ řekl.

Ilustrační foto
Češi budou moci do některých zemí bez testů, musí se ale vrátit do 48 hodin

V současnosti je jich ve stadiu „rozpracování“ hned 120 a dělá na nich sto týmů z celého světa. Žádná z nich ovšem zatím není v závěrečné fázi testování. Podle Chlíbka je navíc otázka, kdy bude ta nejnadějnější zaregistrována a kdy bude dostupná v Česku. „Určitě to není otázka několika měsíců,“ řekl Chlíbek. Nejdříve to podle něj bude na konci tohoto, ale spíše až v příštím roce.

Podle Michala Holuba z 1. lékařské fakulty UK pak je problémem, že zvláště pro ty těžší případy není k dispozici žádný účinný lék, o němž by se jistě dalo říci, že funguje.