Od začátku července zůstává povinná ochrana úst a nosu plošně jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních, přičemž se vztahuje i na agentury domácí péče. „Důvodem je cílená ochrana zranitelných skupin obyvatel,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Potraviny. Ilustrační foto.
Zdražování v Česku: u čeho půjdou ceny nahoru, co by mohlo zlevnit

Nová vlna rozvolňování se ovšem netýká koronavirem nejvíce sužovaného Moravskoslezského kraje, kde naopak nově platí přísnější pravidla, a částečně ani Prahy. Pražané sice mohou odložit roušku v tramvajích či autobusech, povinné ale zůstávají v metru i při vnitřních akcích s účastí nad sto osob.  

Situace v Moravskoslezském kraji

Při hromadných akcích budou muset nosit roušky i obyvatelé Moravskoslezského kraje, kde jsou navíc povinné i pro pracovníky ve službách péče o tělo při bližším kontaktu než 1,5 metru od klienta, tedy například v kadeřnictvích. Ještě přísnější opatření pak platí pro lokální ohniska – Karvinou, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Bohumín, Havířov, Orlovou, Český Těšín a Třinec -, v nichž je ochrana dýchacích cest povinná ve veřejné dopravě i ve všech vnitřních prostorách.

V těchto lokalitách dále platí zákaz návštěv nemocnic i domovů pro seniory, vstupní filtr pacientů i zaměstnanců u vstupu do zdravotnických zařízení, omezení maximálního počtu osob na hromadných akcích uvnitř i venku na sto (nebo maximální počet sto osob v každém sektoru) či maximálně sto osob na koupališti a zároveň nejvýše jeden návštěvník na deset metrů čtverečních.

Letní tábor. Ilustrační foto
Letní tábory po koronaviru: Zákaz návštěv, spousta mýdla a jednorázové ručníky

„Mnoho pozitivních případů vzniká zbytečně. Pokud někteří občané z lokálních ohnisek cestují do dalších regionů naší republiky, doporučujeme jim nosit roušky, pokud jsou v blízkosti jiných osob nebo uvnitř budov,“ upozornil vedoucí Pracovní skupiny pro uvolňování karantény Rastislav Maďar.

Zatímco pro většinu republiky přestává od prvního července platit zákaz nočního provozu restaurací, hospod či kaváren a lidé budou moci konzumovat občerstvení také v hledištích kin, stravovací zařízení v Moravskoslezském kraji musí mít zavřeno od 23:00 do 8:00. Výjimku pro ranní hodiny dostaly od hygieniků jen zdravotní zařízení, sociální služby, hotelové restaurace a věznice.

V neposlední řadě mají nově přeshraniční pracovníci v rámci celého Moravskoslezského kraje povinnost předložit svému zaměstnavateli potvrzení o negativním testu.

Cestování do zemí mimo EU

S nástupem prázdnin končí také některá další omezení cestování, a to nově i u zemí mimo EU. Česká diplomacie totiž zařadila na seznam bezpečných zemí osm států -  Austrálii, Černou Horu, Japonsko, Jižní Koreu, Kanadu, Nový Zéland, Srbsko a Thajsko -, a zúžila tak původně patnáctičlenný seznam, na kterém se dohodla EU.

Ilustrační snímek
V Číně se šíří další virus chřipky. Podle vědců by mohl způsobit novou pandemii

Ačkoli u Černé Hory a Srbska se jedná o oboustranné cestování zcela bez omezení, zbývající šestice zemí určitá omezení při příjezdu Čechů i nadále uplatňuje. „Cestování cizinců z těchto zemí do Česka zatím umožněno nebude, jsme ale připraveni velmi pružně reagovat na změnu situace, tedy na zavedení reciprocity,“ konstatoval šéf české diplomacie Tomáš Petříček.