Prodloužení musí schválit Sněmovna a právě některé strany v dolní komoře s prodloužením do poloviny května nesouhlasí.

„Třicátý duben je fajn, alespoň si to všichni zapamatují, teď je to uprostřed měsíce,” řekl premiér. Řekl, že tento termín podpoří. „Za mě, my s tím budeme souhlasit,” řekl v České televizi. Babiš hovořil i o tom, že i přes trvající nouzový stav se mohou některá opatření uvolnit.

"Myslím, že už v pondělí přijde pan ministr Havlíček s nějakými konkrétními návrhy. Mohli bychom uvolnit některé živnosti a některé obchody," sdělil.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Téměř 90 procent z dosavadních úmrtí s koronavirem připadá na lidi nad 60 let. V Praze s onemocněním zemřelo 23 lidí, po čtyřech v Moravskoslezském a Středočeském kraji, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví.

Tři oběti si nemoc vyžádala v Karlovarském a Olomouckém kraji, dvě v Ústeckém a Pardubickém. Jednoho zemřelého s nemocí COVID-19 mají vedle Královéhradeckého kraje také na jižní Moravě a na Vysočině.

S nemocí covid-19 je v českých nemocnicích aktuálně hospitalizováno přibližně 340 lidí, přičemž 72 z nich potřebuje intenzivní péči.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Hamáček: Čísla vypadají nadějně. Omezení ale budou trvat, Babiš mluví o červnu

Jedním z nich je i pacient Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN), kterému lékaři ve čtvrtek podali poslední dávku experimentálního léku Remdesivir. Muž stále zůstává napojený na plicní ventilaci, více informací o jeho stavu sdělí nemocnice v pátek. 

Z nemoci se ve čtvrtek vyléčila 95letá pacientka, informoval na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ke čtvrtečnímu ránu odhalily laboratoře v České republice již 3604 případů nákazy novým typem koronaviru. Během středy tak počet infikovaných narostl o 281, což je o 26 méně než o den dříve. "Ta čísla vypadají v poslední době nadějne. Klesá poměr procentuálních denních nárůstu, což je vývoj, který nám dává jistou naději v tom, že přijatá opatření fungují," konstatoval po jednání Krizového štábu jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) v Evropě Hanse Kluga bylo více než 95 procent z 30 tisíc obětí koronaviru v Evropě starší 60 let. "Názor, že nemoc covid-19 postihuje pouze starší lidi, je věcně špatný," varoval však Kluge na tiskové konferenci, která proběhla on-line. 

Enormní zájem o půjčky 

Vláda ve čtvrtek odpoledne spustila druhou šanci pro podnikatele, kteří mají zájem o úvěr z programu COVID II. Malí i střední podnikatelé mohli žádosti o půjčky podávat od čtvrtečního rána, původní limit byl ale za necelé tři hodiny vyčerpán a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) musel obratem přistoupit k jeho navýšení. 

"Dnes se rozjelo poskytování bezúročných půjček ČMZRB COVID 2. Zájem je enormní, za 3 hodiny byl výrazně překonán limit 1,5 miliardy. Obratem jsem rozhodnul o navýšení na 5 miliard, odpoledne jsme opět rozjeli příjem žádostí a posilujeme počet pracovníků ČMZRB," napsal Havlíček na twitteru. 

Česko má proti Německu třetinu případů, proti Rakousku čtvrtinu

Česko je ale za Německem i Rakouskem v šíření nákazy o čtyři dny pozadu. Při zpětném pohledu do statistik na tom bylo Německo i Rakousko před čtyřmi dny o něco lépe než nyní, v Rakousku bylo 976 případů a v Německu 741 případů na milion obyvatel. V tomto časovém srovnání má Česko proti Německu zhruba polovinu případů a proti Rakousku třetinu.

V počtu testů je ale Česko téměř srovnatelné s Německem i Rakouskem. Česko má v přepočtu na milion obyvatel provedených 5695 testů, Německo 5768 a Rakousko 5812. V časovém srovnání, které zohledňuje dobu šíření nákazy v jednotlivých zemích, má Česko v testování před Rakouskem náskok.

Michal Šváček
Bude to zlé, sázím stromky a koupím slepice, říká ke krizi odhadce nemovitostí

Česko chrání hranici s Německem a Rakouskem od 14. března a kontroly by měly trvat nejméně do 24. dubna. Česko zařadilo 12. března Německo i Rakousko mezi 15 rizikových zemí, nepovažovalo je z hlediska šíření koronaviru za bezpečné.

Čeští pendleři, kteří jezdí za prací každý den přes hranici, nemohou nyní do Německa a Rakouska vyjet na méně než 21 dní a po návratu domů je čeká povinná dvoutýdenní karanténa. Pro Čechy uvízlé v zahraničí české ministerstvo zahraničí zajišťuje návraty, speciální autobusy vypravilo i z Berlína či Vídně, dnes se vrací čeští občané z pěti tyrolských obcí.

Úsporná opatření fotbalových klubů 

Úsporná opatření se dnes dotkla dalších fotbalových klubů, konkrétně pražské Sparty a Českých Budějovic. Již dříve tak přitom učinily další prvoligové celky - Ostrava, Jablonec, Mladá Boleslav a Zlín. 

Koronavirus, kdo se má mít na pozoru
Koronavirus v datech: Čtyři z pěti osmdesátníků přežijí. Jak jsou na tom další?

"Hráči A-týmu ACS s platností od 1.4. přistoupili na snížení základní složky mzdy o 20, respektive 30 procent a to v závislosti na výši fixní části měsíční výplaty. Tato opatření mohl klub realizovat jen díky pozitivnímu přístupu hráčů," uvedla Sparta na svém webu s tím, že snížení potrvá do doby, než bude obnoven standardní tréninkový režim. 

Na krizi způsobenou novým koronavirem zareagovalo i Dynamo České Budějovice, detaily dohody s hráči však nezveřejnilo. "Tato dohoda se vztahuje již k odměnám za měsíc březen a týká se tedy všech v klubu, od generálního manažera až po posledního zaměstnance," stojí na oficiálních stránkách klubu. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník