„Vedu poměrně aktivní život. Pracuji v zemědělství, zároveň provozuji drobnou zemědělskou činnost a staráme se s manželkou o tři děti, takže se opravdu nezastavím. Největší stres mívám hlavně v létě, kdy je sezona. Minulý rok v červenci, když jsem pracoval na poli, byl jsem vyčerpaný, a ještě ve stresu z toho, co všechno musím stihnout, nastala ovšem situace, kdy jsem se zastavit musel,“ vypráví, jak jeho problémy začaly.

Kardiologie. Ilustrační foto.
Od srdeční arytmie pomáhá alkoholová terapie. Na pivo či slivovici ale zapomeňte

Ve chvíli, kdy vskočil z traktoru, mu začalo velmi rychle bít srdce. „Měl jsem pocit, že se nemůžu nadechnout, a točila se mi hlava. Snažil jsem se zklidnit a zkusit zhluboka dýchat, ale srdce stále usilovně tlouklo. Rodiče, kteří tam byli se mnou, mě odvezli domů, abych si odpočinul,“ popisuje. Ani to ovšem nepomohlo a jeho manželka raději zavolala sanitku.

Na pátý pokus

„V nemocnici mi lékaři natočili EKG a řekli, že se jedná o arytmii, a pokud do rána nepřestane, přistoupí k jejímu přerušení elektrickým výbojem z defibrilátoru. Jelikož se do rána nic nezměnilo, přišel kolem desáté hodiny dopoledne anesteziolog, aby mě uspal. Elektrický výboj totiž vybije celé srdce, aby pak lékaři mohli obnovit jeho normální elektrickou činnost. Když jsem se probudil, vrchní sestra mi řekla, že srdce lékaři nahodili až napopáté, takže jsem byl řádně popálený,“ říká Filip.

Po zákroku musel užívat léky na ředění krve a lékaři ho upozornili, že pokud se podobná arytmie bude opakovat, přistoupí k takzvané katetrizační ablaci, což je metoda odstranění samotného místa vzniku arytmie. „Po návratů z nemocnice se moje žena smála, že má nově narozeného manžela. A nyní čekáme na narození čtvrtého potomka,“ uzavírá

Názor lékaře: vedoucí Antiarytmické jednotky Nemocnice Na Homolce Lucie ŠediváDle popisu situace pacient pravděpodobně trpí fibrilací síní. U této arytmie je klíčová antikoagulace (podání léků bránících srážení krve), která zabraňuje vzniku cévní mozkové příhody. Katetrizační ablace, kterou nemocný zmiňuje na konci svého vyprávění, je moderní účinná nefarmakologická metoda, kterou jsou lékaři schopni odstranit fibrilaci síní (a jiné arytmie) trvale. Na rozdíl od elektrické kardioverze (elektrický šok), kterou pacient podstoupil, tato metoda předchází opakování záchvatů fibrilace síní.

Statisíce Čechů

Poruchy srdečního rytmu neboli arytmie patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. V Česku přibudou každý rok stovky pacientů, kteří arytmií trpí, celkem jich je okolo 200 tisíc. Nejčastějším pacientem je muž mezi 50–55 lety. 

transplantace srdce.
Dlouhý život po transplantaci. Nové srdce mi dalo 35 let navíc, říká pacient

Nejčastější arytmií je fibrilace síní neboli míhání síní, kdy krev srdcem neprotéká tak, jak by měla. Mohou pak vznikat krevní sraženiny. Výskyt fibrilací v populaci stoupá s narůstajícím věkem. V Evropě trpí fibrilací síní čtvrtina lidí nad 40 let, pacienti po mozkové mrtvici způsobené fibrilací síní mají přitom velmi závažnou prognózu. Až polovina z nich umírá do jednoho roku.

Neexistuje přitom přímý vztah mezi závažností arytmie a jejím vnímáním. Bezvýznamná porucha rytmu může být subjektivně vnímána jako fatální, zatímco mnohem závažnější arytmii člověk ani nepocítí.

Při srdečních arytmiích bývá rytmus srdce buď velmi pomalý (bradyarytmie), nebo naopak rychlý (tachyarytmie). Tachyarytmie se může projevovat bušením srdce, pocitem dušnosti nebo kratšího dechu, tlakem na hrudi, točením hlavy nebo závratí, krátkodobou ztrátou vědomí.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Vědci podruhé vyléčili pacienta s virem HIV. Pomohla transplantace kostní dřeně

Mezi příznaky bradyarytmie patří závratě, točení hlavy nebo zvýšené zadýchávání a únava. Hlavní metodou pro diagnostiku nemoci je vyšetření EKG.

Tipy pro zdravé srdce

Březen, za kamna vlezem
V březnu sice podle kalendáře oficiálně začíná jaro, počasí tomu ale ne vždy odpovídá. Sníh a mráz nejsou žádnou výjimkou – a právě to ohrožuje kardiaky mnohem více než letní vedra. O mrazech v tomto měsíci se traduje i spousta pranostik. Určitě neuškodí, pokud se jimi budeme řídit i my.

„Jsou tisíce chorob, ale jenom jedno zdraví.“ – německý spisovatel Karl Ludwig Börne

Zima, kterou Tomáš nese, dlouho s námi ještě třese
Pacienti s nemocným srdcem by na sebe v březnu měli dávat stále pozor. Určitě sledujte předpovědi počasí, a pokud znovu udeří mráz, držte se radši v teple. Tím předejdete mnoha rizikům, kterými vás zima ohrožuje. Pokud přece jen musíte ven, dodržujte stejná pravidla jako třeba v prosinci – teple se obléci a vyhýbat se větší fyzické námaze.

Mrzne-li na svatou Gertrudu, mrzne ještě celý měsíc
Chladné březnové dny trvají většinou déle, než se nám líbí. Říká se, že pokud mrzne i 17. března, bude mrznout až do konce měsíce. Nenechte se tedy ošálit sluníčkem za oknem a zdánlivě přicházejícím jarem. Nemocní mohou venku stále pociťovat dušnost, bolesti na hrudi, zhoršení arytmie či jiné nepříjemné srdeční komplikace. Tepny se chladem zužují a hrozí riziko jejich ucpání.

Ilustrační foto.
Pozor na klíšťata. Vzhledem k teplému počasí se již očekává jejich výskyt

O svaté Balbíně je už po zimě
Pokud koncem března přijde očekávané oteplení, můžou i pacienti se srdečními problémy vyrazit na procházky. Nicméně obezřetnost je stále namístě, aby vás nepřekvapilo chladné počasí.

Jak jíst chytře a zdravě

Připravte si chutného lososa, jehož chuť zvýrazní a doplní kyselost citronu. Restovaná zelenina je k rybě velmi vhodnou přílohou a krásně pokrm doplní.

Filet z lososa v citronové šťávě s grilovanou zeleninou
Filet z lososa v citronové šťávě s grilovanou zeleninouZdroj: Shutterstock
K přípravě citronové šťávy nastrouhejte do misky trochu kůry z citronu, kterou smíchejte s jednou polovinou citronu. Poté přidejte 2 lžíce bílého jogurtu, půl lžičky medu, očištěný a nasekaný stroužek česneku a lžičku dijonské hořčice.

Tyto všechny suroviny rozmixujte a postupně přidávejte olivový olej (cca 50 ml) až se všechny ingredience sloučí. Nakonec přidejte nadrobno nasekaný rozmarýn s koprem, poté jen dochuťte solí a pepřem.

Ze zeleniny vyberte 2 větší žluté cibule, které nakrájejte na půlměsíčky, červenou a žlutou papriku pak na stejně velké kousky. Cuketu pokrájejte na kostičky a cherry rajčátka ponechte v celku. Takto připravenou zeleninu osolte, opepřete, smíchejte s olivovým olejem a restujte na pánvi či grilu.

Čtyři plátky lososa důkladně očistěte, následně je osolte, opepřete a v rozehřáté pánvi na olivovém oleji restujte asi 4 minuty z každé strany, nejprve však kůží dolů.

Servírujte nejprve grilovanou zeleninu a na ni položte filet z lososa, který zakápněte citronovou šťávou.

Ilustrační foto
Nová naděje pro revmatiky: moderní léčba je dostupnější