Jaké pokuty hrozí?
Termín pro podání daňového přiznání se sice posunul, rozhodným okamžikem pro výpočet sankcí ale zůstal 1. duben. „Opozdilec, jenž odevzdá papírové přiznání v polovině května, zaplatí pokutu nikoli jen za dva týdny, ale za celé období měsíce a půl,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Kupříkladu živnostník, který by měl zaplatit sto tisíc korun, by tak k 14. květnu musel navíc připlatit 2150 korun.

Zkontrolujte si podpisy
Finanční správa doporučuje, aby si daňoví poplatníci důkladně zkontrolovali odevzdávané formuláře. Zejména pokud chtějí vrátit případný přeplatek, v tom případě se na ně totiž musí podepsat dvakrát. „Jedná se totiž o dvě podání, a obě musí být podepsána,“ připomíná Finanční správa.

Uzavřená provozovna. Ilustrační snímek
Program Antivirus bude pokračovat do konce května, rozhodla vláda

Přiznání v elektronické formě
Elektronicky jde daňové přiznání podat až do 1. června, a to dvěma způsoby. Prvním je „on-line finanční úřad“, na který se lidé přihlásí na webu mojedane.cz. „Přihlášení je možné pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datovou schránkou,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. Lidé podle ní mohou daň platit i přes QR kód. Druhou možností je využít aplikaci Elektronická podání pro státní správu.

Jak je to s daňovými poradci?
Dost času má ještě ten, komu podává daňové přiznání přímo daňový poradce. Pro něj je konečný termín podání až 1. červenec. Plnou moc poradci k podání přiznání touto formou nově stačí finančnímu úřadu předat také až k tomuto datu. Dosud musela být správci daně předána s tříměsíčním předstihem.

Paušální daň až za rok
Živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani, musí ještě za loňský rok podávat daňové přiznání stejně jako dosud. Zálohy, které na ni platí, jsou teprve za letošní rok.