"My v tuto chvíli nebudeme dělat změnu na roušky obecně, protože chceme ještě vyčkat dalšího vývoje. Zhoršení v posledních dnech vidíme na datech, že přestal klesající trend a spíše je to stagnace nebo zhoršování situace," uvedl ministr.

Národní očkovací centrum v Praze.
Změna nařízení: lidé se mohou nechat očkovat i dříve než 90 dní po covidu

Už ve středu poukázal na to, že začal růst počet nových případů v Praze. Zachycené jsou častěji i nové případy ve školách. Podle Vojtěcha se tak stalo poté, co bylo 8. června zrušeno nošení roušek při výuce. "Zdá se, že se může něco dít právě v té nejmladší generaci, která ještě není proočkovaná nebo minimálně, a ten virus se takto může šířit," dodal.

Namístě je podle ministra obezřetnost, aby při odjezdu dětí na prázdniny a jejich setkávání v jiných kolektivech nenastalo zhoršení. Před odjezdem na tábory mají povinnost absolvovat test, antigenní nebo PCR. Ten je nutný v případě, že tábor trvá déle než sedm dní, aby dítě nemuselo být přetestováno ještě na táboře pořadateli.

Ilustrační foto
Ve středu přibylo 161 případů covidu, je to více než před týdnem

Už minulý týden Vojtěch připustil, že na výměně roušek za respirátory není odborná shoda. Respirátory jsou účinnější ochrana a chrání i svého nositele, nevýhodou je, že v teplém počasí se v nich špatně dýchá. Rouška chrání ale jen okolí toho, kdo ji nosí.

Povinná ochrana úst a nosu byla v Česku zavedena už loni na jaře, když se objevily první případy nákazy koronavirem. Přes léto byla povinnost zmírněna a v MHD zůstala jen v metru v Praze, znovu se zavedly v září. Od konce letošního února musí lidé nosit respirátory.