"U tří lidí z ČR máme podezření na nákazu novým typem koronaviru, tzv. jihoafrickou mutaci. (…) Jedná se o osoby, které se vrátily ze Zanzibaru," uvedl ministr.

Podle informací ČTK jsou muž a žena z Královéhradeckého kraje a jedna žena z Jihomoravského kraje. Všichni byli na Zanzibaru na zájezdu spolu s dalšími lidmi, vrátili se v první půli února.

Molekulární imunolog Václav Hořejší
Imunolog Václav Hořejší: Jihoafrická a brazilská mutace jsou hrozivé

Národní referenční laboratoř pro chřipku na SZÚ zatím dělá sekvenaci prvního vzorku, výsledky by podle mluvčí SZÚ Kláry Dolákové měly být známy asi do konce tohoto týdne. "U dalších sekvenace kvůli nízké koncentraci RNA možná není a u třetího vzorku, který dorazil dnes, možnost sekvenace prověřujeme," napsala ČTK Doláková.

Podezření v brněnské školce

V brněnské školce vzniklo podezření na jihoafrickou mutaci u dvou dětí a dvou učitelek, uvedla Ciupek, ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice. U zájezdu vzniklo podezření u ženy a muže z Královéhradeckého kraje a u jedné ženy z Jihomoravského kraje, zjistila ČTK od důvěryhodných zdrojů.

"Děti byly bez příznaků stejně jako jedna učitelka, druhá učitelka měla mírné příznaky," uvedla Ciupek. Podle ní nikdo nebyl v zahraničí a pohybují se jen po Brně. Ve školce nejprve platilo opatření v podobě zavřené třídy, nyní je zavřená celá mateřská škola. "Výsledky dalších desítek testů byly negativní," zdůraznila Ciupek.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Kapacita JIP se blíží vyčerpání. Přibývá stále mladších pacientů ve vážném stavu

Prvním případem takzvané jihoafrické mutace se zabývají také hygienici v Ústeckém kraji. "Podezření máme u jedné ženy z Chomutova, která se vrátila ze Zanzibaru," uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Státní zdravotní ústav zveřejnil zprávu Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), která uvádí, že varianta B.1.351 (jihoafrická mutace) byla ve zvýšené míře hlášena ze zemí Evropy, často v souvislosti s cestováním. 

Jihoafrická mutace se už objevila v některých sousedních zemích. Šíří se v rakouském Tyrolsku a minulý týden první výskyt zaznamenalo Polsko. Je zřejmě nakažlivější než původní virus.

Odborníci uvádějí, že vakcíny, kterými se nyní proti covidu-19 v Česku očkuje, by proti jihoafrické mutaci nemusely být tak účinné. Kvůli mutacím tak zřejmě bude nutné lidi v budoucnu přeočkovat. Výrobci očkovacích látek, které jsou v Evropě schváleny, už nyní vakcíny upravují.

Další mutace

Na světě se objevuje i varianta P.1 (tzv. brazilská mutace), která je dosud hlášena nejméně. „Hlavně ve spojitosti s cestami z Brazílie, kde se tato varianta šíří,“ uvádí se ve zprávě ECDC.

Jedno z ohnisek takzvané jihoafrické mutace koronaviru je podle neurobiologa Omara Šerého z brněnské Masarykovy univerzity v Brně.
Jihoafrická mutace covid v České republice: Ve školce v Brně, tvrdí vědec Šerý

Takzvaná britská mutace se v Česku šíří od konce minulého roku a už na začátku ledna se ukázala podle Státního zdravotního ústavu u šedesáti procent zkoumaných vzorků. Na Náchodsku to bylo 45 procent, v Praze desetina. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně pak zaznamenává v únoru i její padesátiprocentní podíl na všech vzorcích.