Na Pardubický kraj se v pátek odpoledne snesly prudké přívalové deště. Kromě zatopených sklepů a vody na silnicích musí hasiči likvidovat i závažnější následky. Voda totiž zastavila provoz na železničním koridoru z Moravy na Prahu. Podle České televize totiž voda zaplavila obě koleje mezi obcemi Choceň a Brandýs nad Orlicí. Provoz na trati je přerušen, vlaky z Moravy nabírají cca půlhodinové zpoždění.

Na místo vyrazili hasiči Správy železnic (SŽ), řekl ČTK mluvčí státní organizace Marek Illiaš. „Vlaky tam stojí, jakmile hasiči přijedou na místo, zkontrolují svršek a spodek trati. Pokud tomu nebude bránit splavené bahno a kamení v kolejišti, vlaky tam projedou krokem,“ uvedl Illiaš.

Blesky na obloze během bouřky. Ilustrační foto.
Meteorologové varovali před velmi silnými bouřkami. Vrátí se i v sobotu

„Na srážkoměrné stanici Choceň spadlo během 40 minut přes 60 mm srážek, dle radarových odhadů nejsou vyloučeny podobné úhrny i v blízkém okolí. Bouřky zde setrvávají bez výraznějšího pohybu, očekáváme jejich postupné slábnutí,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Voda zaplavila trať v zářezu u Chocně. Kdyby byla trať neprůjezdná nebo poškozená, museli by se cestující evakuovat z vlaků a převézt náhradní dopravou.

Evakuace dětského tábora

Hasiči evakuovali v pátek 60 dětí z dětského letního tábora MASH 4077 v rekreační oblasti Dolce u Trutnova. Vydatný déšť tábor vyplavil. Nikomu se ni nestalo, hasiči převezli děti do ubytovny v Trutnově. Deníku to potvrdila mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Děti byly bez zranění. Hasiči je naložili do evakuační tatry s lavicemi, která je přizpůsobená pro tyto účely, a převezli na náhradní ubytování do Trutnova. Vezli jsme jim také spacáky a suché oblečení,“ řekla Götzová.

Popadané stromy

K pěti desítkám událostí vyjížděli v pátek odpoledne hasiči po silné průtrži mračen, která se prohnala Olomouckým krajem. Hasiči čerpali vodu, která se dostala z polí, a odstraňovali popadané stromy. Nejvíce událostí bylo na Přerovsku a Olomoucku.  

„V ulici Budovatelů v Přerově spadly stromy na tři zaparkovaná auta. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Naše jednotky v tuto chvíli stromy odstraňují,“ řekl krajský mluvčí hasičů Radek Buryánek. Podle něj je nejvíce zasažený Přerov a jeho okolí - hasiči čerpali vodu třeba v obci Čechy.

Podobné starosti měli také hasiči na Vysočině. „Od čtvrté hodiny odpoledne začali hasiči odstraňovat spadlé stromy,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Strom spadl u Zvěstovic na Havlíčkobrodsku, strom ze silnice museli hasiči odstranit u Rožné a Ujčova. Další stromy odklízeli hasiči u Rozsochatce na Havlíčkobrodsku a Kulíku na Žďársku.

Přívalové deště zasáhly také Zlín, kde některé silnice pokryly potoky vody. „Při průtrži mračen se v podjezdu v ulici Dlouhá vytvořila vodní laguna, kterou řidiči neprojedou, hlídky MP Zlín proto podjezd uzavřeli,“ upozornil řidiče zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík.

První vlna silných bouřek zasáhla v pátek 14. srpna odpoledne také celý Středočeský kraj. Hasiči museli vyjet k desítkám případů zatopených domů a sklepů. "Aktuálně máme za sebou v rámci kraje zhruba 50 výjezdů, mezi nejzasaženější oblasti patří Kutnohorsko," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Obdobná byla i situace v Praze. „Prahu zasáhla silná bouřka a vydatný déšť. Aktuálně zasahujeme u šesti událostí. Jedná se o zatopené sklepy nebo spadlý strom. Lagunu na vozovce v ulici V podzámčí se snažíme odčerpat,“ informovali pražští hasiči před 18. hodinou.

Voda zaplavila také areál jednoho z největších pražských prodejců ojetých vozů. „Do 18:45 hodin jsme spolu s dobrovolnými jednotkami zasahovali u více než tří desítek událostí, spojených s vydatným deštěm. Čerpáme vodu ze sklepů a lagun na komunikacích,“ upřesnili hasiči později.

Bouřka zaměstnala i hasiče v Ústeckém kraji. „Hasičské jednotky vyjely k 14 zásahům z důvodu bouřky a prudkého deště. Z toho osm bylo čerpání vody a šest dalších zásahů. Hasiči čerpali vodu z domů a sklepů v okresech Louny, Děčín, Teplice a Ústí nad Labem. Pročišťovali také ucpané kanály a čerpali z lagun na ulici,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Bouřky hrozí i v sobotu

Na severovýchodě Čech a jihozápadě Moravy dnes hrozí vysoké nebezpečí bouřek, ojediněle při nich může napršet až 60 milimetrů a doprovodit je může krupobití. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který zvýšil stupeň nebezpečí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj a Vysočinu. V ostatních částech ČR budou bouřky podle meteorologů slabší. Znovu se na většině území republiky vyskytnou v sobotu odpoledne.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ varují meteorologové.

Léto v Praze. Ilustrační snímek
Vlna veder pokračuje. Víkend však do Česka přinese i bouřky

Na jihozápadě Čech a východě Moravy by měly být dnes odpoledne bouřky méně intenzivní, nicméně i tady je může doprovodit krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 40 milimetrů srážek.

V noci bouřková činnost zeslábne a znovu zesílí v sobotu odpoledne, kdy se v Česku s výjimkou severovýchodu mohou v bouřkách opět vyskytnout srážky kolem 40 milimetrů a kroupy.