Teplé počasí, které v Česku panovalo začátkem týdne, vysloveně přálo pobytu na čerstvém vzduchu. K jeho benefitům patřilo i to, že vláda zrušila v zastavěných oblastech měst a obcí zákaz pohybu bez respirátoru nebo zdravotnické roušky.

Také v Plzni lidé obsadili zahrádky před oblíbenými podniky. Vláda přitom jejich otevření povolila až od 17. května.
Češi nečekali na vládu a rozvolnili sami. Za plné zahrádky hrozí pokuty

A lidé to pojali doslova. I přesto, že toto opatření má výrazné výjimky. „Je to v situaci, kdy se kolem pohybuje maximálně nějaká jiná osoba,“ vysvětluje uvolnění ministr zdravotnictví Petr Arenberger. „Pokud je větší shluk, tak si ochranu úst a nosu musíme nasadit,“ dodává.

Jinými slovy jsou roušky i nadále povinné, pokud jsou od sebe ve vzdálenosti dvou metrů jsou alespoň dva lidé z různých domácností. Tedy například na zastávkách nebo ve frontách před obchody.

Vlažný přístup

Jak ale ukázal průzkum reportérů Deníku, přístup lidí k tomuto opatření je více než vlažný. Například na zastávce MHD v Písku neměl zakrytý nos a ústa jediný ze třinácti cestujících, na Stodolní v Ostravě z dvaceti polovina, v Brně na Moravském náměstí z 90 třetina. Jinde to bylo podobné.

Obchody a centrum města po pondělním rozvolnění v Klatovech.
Češi vzali po rozvolnění obchody útokem. Brali si volno a vymýšleli strategie

„To víte, že se to i na zastávce snažím dodržet, ale třeba včera tak střídavě, v tom vedru se mi moc špatně dýchalo,“ řekla Pražskému deníku penzistka paní Marie.

Boj o zdraví

Odborníci přitom upozorňují, že je takové jednání rizikové. Zvláště v okamžiku, kdy není očkována dostatečná část populace. „Když bude člověk na zastávce sám, tak to nevadí. Ale když je tam plno lidí a on čeká třeba deset nebo patnáct minut, tak riziko nákazy vzrůstá,“ říká epidemiolog Petr Smejkal z IKEM.