Hodnota se ve většině případů pohybuje v řádech několika tisícikorun, výjimkou jsou ale právě elektrokola, kdy způsobená škoda může být i desetinásobná.

„Kola se ztrácejí většinou v noci ze společných kolárek bytových domů, sklepních kójí, dvorů a garáží. Velkou část odcizených kol tvoří bicykly zajištěné lankovým zámkem a odstavené u domů nebo restaurací,“ shrnul policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Výjimkou podle něj nejsou případy, kdy kolo majitel nechá zcela nezabezpečené nebo zabezpečené nedostatečně. Příkladem je jeden z posledních případů z minulého pátku.

„Majitel uložil své elektrokolo v garáži u domu. Garáž ale přes den nezavřel. Toho využil zloděj a elektrokolo během dne ukradl,“ popsal Malcharczik.

Majitel si tři roky staré elektrokolo černé barvy se šedým nápisem a s odpruženou přední vidlicí cení na padesát tisíc korun. Policisté případ vyšetřují jako krádež a porušování domovní svobody. Po zloději pátrají.

Policisté radí odkládat jízdní kola vždy na přehledných místech a kvalitním zámkem je uzamknout k vhodnému předmětu. To i v případě, že majitel kolo opouští jen na chvíli.

„Je možné využít i zámků s elektronickým alarmem. Pro dlouhodobější uložení ve společných prostorách bytových domů doporučujeme kontroly těchto prostor a i zde zabezpečit kolo kvalitním zámkem. Je vhodné si pořídit fotografii kola a zvážit jeho označení syntetickou DNA,“ poradil Vladislav Malcharczik.

Hraběnka Kira von Zierotin s otcem Otto Klingerem-Zierotinem a manželem na návštěvě zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí; sobota 17. srpna 2019
Urození Žerotínové se vrátili do Meziříčí